Цената на природния газ в България е два пъти по-висока от тази на спотовите пазари

Енергетика / България
3E news
795
article picture alt description

Цената на природния газ, която страната ни плаща в момента е с около два пъти по-висока от цената на газа на спотовите пазари. Това коментира председателят на Балканска и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев на конференция в София. Като  пример той посочи, че според последното решение на енергийния регулатор цената на природния газ в България е около 266 долара за 1000 куб метра и  е два пъти по-висока в сравнение с цената на газа на борсата TTF.  Изчисенията сочат, че през последните 6 г. надплатената сума от страната ни е от порядъка на 319 млн. долара, ако се вземе за сравнение цената на австрийския газов хъб например.

 

Тенденцията е цените на газовите хъбове да остане ниска, като причината е по-ниската цена на петрола. Както е известно цената на синьото гориво е обвързана с цената на петрола на международните борси.  

Друга причина е и засилената търговия с втечнен природен газ (LNG) и едновременно с това намаляването на потреблението му в Азия. В момента се развиват много нови проекти за LNG, каза Кънев, като обърна внимание на новата насока в търговията с втечнен природен газ – по-малки танкери за доставки и дори с риск за доставки без дългосрочни договори.

Договорите за доставките на газ по тръбопроводи са дългосрочни, докато спотовите доставки не са, припомни Кънев. Той прогнозира, че бъдещето е в развитието на търговията на природен газ през хъбове и допусна в бъдеще обвързаност на този вид търговия. В този смисъл в отговор на въпрос Кънев направи разлика и по предстоящия проект за българския газов хъб и този, който в момента се формира в Румъния. Румънският газов хъб е с участие на Унгария и Австрия и в него румънската Трансгаз има участие от 51 %, докато българският газов пазар още не е диверсифициран, припомни той. В същото време председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация посочи като положителен опитът да бъде „изваден Булгаргаз“. Газовият хъб трябва да се обвърже с други страни, обясни той, визирайки и бъдещото формиране на борсата за търговия с природен газ. Това е от значение за постигането на ликвидност на бъдещата газова борса, за балансирането на пазара. За да има успех трябва да има взаимодействие между пазарите, каза още Валентин Кънев.

По-рано в презентацията си председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация се спря на динамиката на проектите в региона и изрази очакване за положителното им влияние върху ценовите нива на природния газ в региона.  Кънев съобщи също така и за спад на добива на газ в региона с 2%, докато в света се наблюдава ръст от 5 %, което се дължи основно на САЩ. По отношение на потреблението на природен газ в региона също се отчита спад от 4 %, основно заради Турция, която през миналата година преживя сериозна валутна криза. Експертът отчете и понижение при транзита на газ през страната ни за Турция.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща