Фонд сигурност на електроенергийната система се е активизирал за събиране на публичните вземания

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1978
article picture alt description

Фонд сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) се е активизирал по повод събиране  на вземанията си както за „Задължение към обществото“, така и от търговци  и производители на електрическа енергия, става ясно от публикуваните данни.

ФСЕС е разпратил писмени уведомления до 83 физически и юридически лица за започване на административно производство по издаване на актове за установяване на публични държавни вземания. Сред задължените лица има и болници.

Най-високи, според публикуваната официална информация са дълговете на две дружества. Става въпрос за Аркадия Сървисис АД с малко над  70 835.59 лв. Дружеството се води като отстранено от електроенергийния пазар и редовно е посочвано сред длъжниците на НЕК за цена задължение към обществото. Другият голям длъжник е  ЕЛПРО България ООД – със сумата от  73  941,85 лв.  Задлъженията на другите компании, извън тези две варират от малко над 100 лв. до 17 хил. лв. , като в масовият случай става въпрос за просрочени суми от малко над 1000 лева.


Проблемът не е нов. Почти по същото време миналата година по този повод БФИЕК излезе със становище по този случай. "Не е разумно отстраняване от пазара за електрическа енергия от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е физическия оператор на пазара, на база забавени плащания на публични вземания към Фонд Сигурност на електроенергийната система  (ФСЕС) и по искане на ФСЕС", заявиха тогава големите индустриални консуматори (БФИЕК), акцентирайки и върху забележките си по повод задължение към обществото и въвеждането на гаранционни обезпечения. 

На този фон НЕК към 22 февруари тази година продължава да си чака парите за „задължение към обществото“ от дружествата, отстранени от електроенергийния пазар и ги публикува всяка седмица. Към кредата на февруари става въпрос за: ТОШЕЛ 92 ЕООД-  отстранено от електроенергийния пазар; АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД - отстранено от електроенергийния пазар; АРКАДИЯ СЪРВИС АД-  отстранено от електроенергийния пазар; ДИКС 2001 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД; ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД-  отстранено от електроенергийния пазар; КЕЙ АР ДЖИ ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар; МОСТ ЕНЕРДЖИ АД; ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД -  отстранено от електроенергийния пазар

Припомняме, че годишният уточнен план на Фонда за настоящата година е за 2 млрд. 230 млн. лв. Целта на ФСЕС е да стабилизира финансовото състояние на сектора, но експертите напоследък са доста критични към дейността. Повторяемостта на едни и същи проблеми е сериозен сигнал за системата.

 

 

Отчетът на ФСЕС към 31.01.2019 г.: https://www.me.government.bg/files/useruploads/files/fond_ses/b1_2019_01_2480.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща