Фондът на фондовете заделя 400 млн. лева в подкрепа на малките и средните фирми

С подкрепата на Фонда ще се предоставят и банкови гаранции за 170 млн. лева за дългосрочни кредити

Икономика / България
3E news
610
article picture alt description

Фондът на фондовете ще мобилизира ресурс от 400 млн. лева в отговор на кризата с Covid-9. Това обяви ръководството на институцията на пресконференция в Министерския съвет. Целта на мерките е да подпомогнат компаниите, които изпитват затруднения заради ограниченията, наложени от пандемията. “Повод на срещата е да ви запознаем с нашата готовност да отговорим на това ново предизвикателство“, каза на брифингa Мартин Дановски, председател на управителния съвет на дружеството и допълни: “Не по-маловажно по отношение на нашия живот днес и в бъдеще се отчита какво трябва да направим като действия, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще.

Съвсем естествено тази първа вълна икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценният капитал, който ние всички вярваме, че притежаваме – човешкият капитал“, посочи още той и допълни: “Това са познатите ви мерки, известни като 60/40, мярката за предоставяне на безлихвени кредити, за трудещи се, които са в неплатен отпуск. И още мерки, които се подготвят и скоро ще бъдат представени“.

В брифинга участва бордът на Фонда на фондовете – изпълнителният директор Светослава Георгиева, Александър Георгиев, изпълнителен директор и зам.-председател на управителния съвет и Мартин Дановски, председател на управителния съвет на дружеството.

Ще предоставим на банките гаранции на стойност 170 млн. лв. като очакваме в следващата една година те да обезпечат в много кратък период портфейл до 850 млн. лева кредити, заяви на свой ред Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

„Това ще са предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до 10 г. Целта тук е ние да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия, които в периода на кризата са в икономическа несигурност и дейността им рязко се свива. Целта на тази мярка е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидатстващите фирми. Т.е. инструментът ще бъде възможно най-олекотен“, подчерта Георгиева.

„Обмисляме възможността тези кредити към малки и средни предприятия да бъдат предоставени безлихвено. Възможността за безлихвени кредити се обмисля и ще бъде налична особено при фирми, които имат волята и желанието да запазят заетостта си, каквато е била до момента на кризата“, допълни тя.

Мерките ще бъдат структурирани в три инструмента - първият от тях са портфейлни гаранции за 170 млн. лева, които биха обезпечили нови кредити за 850 млн. лева през търговските банки.

Вторият е програма за микро и малки предприятия, която вече съществува във Фонда и тя би могла да осигури кредити на тези предприятия, до 50 хиляди лева. Третият инструмент е свързан с дялови инвестиции за 150 милиона лева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща