Фандъкова призова Народното събрание да инкриминира горенето на отпадъци

Очаква се по-късно днес Столичната община да обяви дали ще въведе т.нар. „зелен билет“ за градския транспорт за утре, като мярка за справяне с мръсния въздух

Климат / България
3E news
835
article picture alt description

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова днес Народното събрание да инкриминира горенето на отпадъци, за да бъде постигнат по-значим ефект в борбата със замърсяването на въздуха в столицата. На територията на Столична община за днес е обявен жълт код за опасни мъгли, каза заместник-кметът Йоана Христова и заяви, че предстои да се обсъди възможността утре в София да се въведе т.нар. „зелен билет“, предаде БНР.

За днешния ден данните от измерванията на гражданската платформа airsofia.info показва, че въздухът в София е мръсен в пъти над допустимите норми. Данните на общината обаче показват значително по-ниски стойности.

Разминаванията в данните на общината и гражданските платформи за замърсяването с фини прахови частици на въздуха в столицата се дължи на различните устройства, с които се правят замерванията, обясни зам.-кметът по екологията Йоана Христова. "Дължи се от една страна на устройствата, които замерват тези данни. От друга страна, с голяма вероятност на тяхната поносимост на различни метеорологични условия. Механизмът, който е гласуван от СОС е базиран на данни, получени от автоматичните държавни станции за измерване на качеството на атмосферния въздух, т.е. когато тези станции отчетат определени параметри, се предприемат и определени мерки. При код "жълто" за мъгли е възможно да се вземат заедно или поотделно мерки, свързани с въвеждането на "зелен билет", мерки, свързани с ограничаване на навлизането на коли по определени улици и карета, и съответно, мерки, свързани с разрешение за паркиране в буферните паркинги на метрото".

Очаква се по-късно днес Столичната община да обяви дали ще въведе т.нар. „зелен билет“ за градския транспорт за утре, като мярка за справяне с мръсния въздух, уточни Христова.

Въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над допустимите норми, сочи справка в платформата airsofia.info. Най-сериозно е положението в кварталите „Хаджи Димитър“, „Сухата тека“, „Левски Г“, „Подуене“ и „Света Троица“. Около пет пъти над нормата е замърсяването във „Витоша“, „Дружба“, „Лозенец“ и „Яворов“.

Нивата на фините прахови частици в столичните квартали „Дружба“, „Павлово“, „Хиподрума“ и „Надежда“ са умерени - до 100 микрограма на кубичен метър - показват данните на Столична община, а при над 200 се въвежда т.нар. „зелен билет“ за превоз в градския транспорт.

Мария Панчева, представител на инициативния комитет, организатор на протестите за чист въздух в един от най-замърсените квартали „Красна поляна“, коментира по БНР, че тази сутрин в квартала са измерени стойности на фините прахови частици между 500 и 700 микрограма на кубичен метър при норма от 50 микрограма.

„Много е зле положението. Цяла нощ имаше смог. Миришеше на изгорели химии, боклуци. Това не е просто мъгла“, каза още тя. Панчева цитира показанията на въздуха от снощи в пиковите часове. „2000 при норма 50. А в непиковите часове – 700-800 и то през цялата вечер. При положение, че в този район няма трафик. При положение, че вечер дори не се гори и в сервизите масло, защото те не работят. Остават само печките. Тази сутрин показанията са към 500-700, не са падали под 500“, каза тя.

„Дадохме стотина дни толеранс на Общината след изборите, тъй като не се знаеше кой ще бъде на власт. Вече е ясно какво е положението, продължава да са на власт основно ГЕРБ. Съответно ние решихме да направим протест на 28 януари догодина“, каза Панчева. Тя посочи какво се е случило с обещаното до момента:

„Забрана за движение на каруци в София плюс забрана да се превозват с частни коли боклук, дограма и т.н. – обещано и неизпълнено. Адекватни наказания за тези, които горят боклуци – лично поет ангажимент от г-жа Фандъкова – обещано и неизпълнено. Закон, който да позволява достъп до частните домове, където личи, че се гори нещо нередно, като много лесно това се установява с дрон – обещано и неизпълнено. Обещано беше да се монтират и станции – да, монтираха се, седят си и не работят“.

Според нея инициативата за монтиране на специални филтри за комините не е много адекватна на фона на проблема. До момента в "Красна поляна" са монтирани 7-8 филтъра, а преди това пробно са поставени около 15. „Това е специална апаратура, която струва почти 4000 лв.“, отбеляза Панчева, като подчерта, че в кв. „Факултета“ живеят около 30 хил. жители.

Според експерта от WWF Георги Стефанов се взимат само палиативни мерки срещу проблема. „Многото говорене, много повдигане на проблема в крайна сметка обрича на геноцид десетки хиляди жители на столицата в различните горещи точки. Проблемът е и национален, той е и глобален. Липсата на политическа амбиция и воля от страна на управляващите е основният проблем. Решения има много и различни. Те могат да бъдат понякога рестриктивни, понякога стимулиращи. Бездействаме!“.

Ние не знаем цената, която обществото плаща, подчерта експертът и добави, че в София всеки ден умират по трима души в следствие на този проблем. Той е категоричен, че липсват устойчиви решения за цялостно справяне с проблема.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща