Три мерки за стабилизиране на енергийния пазар в сегмента "Ден напред" на БНЕБ предлагат енергетиците

Ще се търсят възможности държавните енергийни дружества да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар „Ден напред“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
2095
article picture alt description

Три са предложенията за стабилизиране на пазар „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), около които се обединиха днес в рамките на заседанието в КЕВР представителите на ЕСО, БНЕБ, трите електроразпределителни дружества (ЕРП-та), и дружествата в състава на БЕХ (АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, и Националната електрическа компания). Това съобщиха пред журналисти след заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Петкова уточни, че работата трябва да бъде организирана така, че държавната централа да си осигури приходите, за да купи необходимите квоти на парникови емисии.

Трите мерки касаят:

 - предлагане на по-голямо количество електроенергия на БНЕБ в сегмента „Пазар Ден напред“ от страна на трите електроцентрали в състава на БЕХ;

- предложения за нови стандартизирани профили от страна на трите електроразпределителни предприятия, така че да се предлагат и продукти, които биха били интересни за пазара;

- обединение на пазарите на Югоизточна Европа. В тази си част предложението касае премахването на т.нар. експортна такса.

Ще се търсят възможности дружествата от държавната енергетика да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар „Ден напред“. Съгласно ангажиментите по делото „БЕХ Електричество“ „Национална електрическа компания“ ЕАД, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ЕАД и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД следва да осигуряват по 690 МВт електроенергия на всеки час за търговия през платформата „ден напред“ на борсата. От 19-ти януари това количество ще се увеличи над 700 МВт, припомни енергийният министър Теменужка Петкова. По нейните думи осигуряването на допълнителни количества за пазара „ден напред“ ще повиши ликвидността и ще гарантира по-голяма предсказуемост при борсовата търговия. Предстои да бъде изготвен анализ за това какви количества електроенергия допълнително може да осигури всяко дружество, съобщиха от енергийното министерство.

Като втора мярка за стабилизиране на пазара бе обсъдена възможността да бъдат създадени нови стандартизирани продукти за търговия на борсата. В едноседмичен срок електроразпределителните предприятия трябва да дадат своите предложения за такива продукти, които да разнообразят възможностите за борсова търговия.

Ускоряването на обединенията с други пазари в района на Югоизточна Европа също бе набелязано като допълнителна дългосрочна мярка за разширяване на възможностите за търговия и стабилизиране на цените. По данни на изпълнителния директор на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД Константин Константинов най-напреднали са разговорите за обединение с македонската и румънската борса. До няколко месеца този процес ще има конкретни резултати.

 

В рамките на заседанието и в отговор на журналистически въпроси каква е корелацията между ЕРП-тата и цените на борсовия пазар бе обяснено, че увеличените цени на енергийната борса в сегмента „Пазар Ден напред“ се дължат на повишеното търсене на електроенергия за технологични разходи от страна на трите ЕРП-та във връзка с минусовите температури. Причината трите ЕРП-та да бъдат привикани на срещата е, че покупката на ток за технологични разходи се е увеличила около три пъти и това е предизвикало поскъпването на енергията на свободния пазар, коментираха представителите на държавата. Сега станало ясно, че търсенето е заради повишеното електропотребление - ниските температури увеличават технологичните разходи на трите дружества за разпределението и трансформирането на електроенергията, каза Теменужка Петкова.

„Това, което изразиха като желание представителите на трите ЕРП-та, е да закупуват електроенергията за технологичните си загуби от БНЕБ по силата на закона за енергетиката от пазар Ден напред. Това ще даде от една страна възможност за предсказуемост на нивата на електроенергия на борсата и от друга ще успокои българското общество, което изпитва сериозни притеснения от непрекъснато променящите се цени на електрическата енергия на организирания борсов пазар“, обясни Иван Иванов.

 

На ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" е даден седемдневен срок да представят в КЕВР своите виждания за исканите от тях стандартни борсови продукти. След това на следваща среща с тях ще бъде обсъдено кои от тях е възможно да се разработят и да се пуснат на борсата до един месец, обясни Иван Иванов.

На практика това означава част от енергията да се предлага в сегмента за двустранни договори, а друга в сегмента „пазар ден напред“. Или количествата енергия да са фиксирани по определена цена за определен период от верме.

В неотдавнашно становище АСЕП също направи предложение „Да се направят стандартизирани продукти. От асоциацията обече визираха пазар „в рамките на деня“.

По този начин ще се избегне възможност за манипулация по вид

продукт, който се различава с 1 час и цена 50% и продавачът няма да може да изолира умишлено по-добри оферти, което елиминира и възможността за предварителни договореностии манипулации, заявиха тогава от АСЕП.

 

„Искам да отбележа, че с колегите обсъдихме и задълженията, които дружествата от държавната енергетика имат по отношение на ангажимента си да осигуряват ликвидността на БНЕБ в сегмент „Пазар Ден напред“, каза Петкова . За пореден път тя обясни, че по делото БЕХ/електричество дружествата са задължени всеки час да осигуряват на тази платформа количества, които да гарантират ликвидността на борсата – 690 МВт на всеки час. „Отделно от това от 19 януари, съгласно решението на ЕК, този ангажимент ще бъде увеличен, тоест тези количества ще надминат 700 МВт на всеки час. Независимо от това ние всеки ден сме предлагали и количества извън ангажимента по делото“, каза Петкова. Тя уточни, че цената на енергията, предлагана в този сегмент на енергийната борса,  към момента е от порядъка на 44 лв. на МВтч.

 

Министър Петкова не можа да отговори конкретно на въпроса какви ще са допълнителните количества, които ще се предоставят от дружествата от държавната енергетика. Тя обаче припомни, че те основно изпълняват задълженията си за регулирания пазар, където ангажиментите са сериозни. След това имаме ангажимент по делото БЕХ/електричество, който непрекъснато нараства и той е свързан с платформа „Ден напред“ на БНЕБ. „Всички останали количества, които продава държавната енергетика, са през БНЕБ чрез нейните платформи. Това, което обсъждаме към настоящият момент е свързано с чисто техническите възможности на дружествата да осигурят допълнителни количества извън тези ангажименти“, каза Петкова, като допълни, че всичко това изисква допълнителен анализ и баланс на енергията, която ще се предоставя, както и разпределние от кое или от кои дружества.

 

В този аспект енергийният министър обърна внимание на факта, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ работи на пълна мощност. "Но има една особеност, свързана с неговата дейност и всички трябва да отчитат това обстоятелство и да не се подценява. Това са разходите за парникови емисии, които ТЕЦ „Марица Изток 2 „ излъчва и те трябва да бъдат обезпечени“.  „Това са разходи, които основно формира себестойността на енергията, която ТЕЦ „Марица Изток 2“ произвежда", обясни Петкова.

 

И трите дружества ще направят анализ на техническите си възможности, но в момента виждаме най-големи възможности за ТЕЦ „Марица Изток 2“, каза от своя страна председателя на БЕХ Петьо Иванов. Той изрази очакване и за допълнителни количества от страна на АЕЦ „Козлодуй“, но не се ангажира за коя от платформите. По отношение на НЕК Иванов уточни, че компанията има много по-сериозни ангажименти на регулирания пазар, особено пък през зимния сезон. Предложенията обаче тепърва ще бъдат анализирани в рамките на месец.

 

Иван Иванов каза от своя страна, че стандартизираните продукти, които ще се предлагат на борсата, не са в обхвата на КЕВР, но ще бъдат предлагани от трите ЕРП-та и от държавните дружества. Те би трябвало да кажат какви допълнителни стандартни продукти биха желали да видят като реализация на различните сегменти, основно на БНЕБ.

 

По отношение на третата мярка, касаеща пазарното обединение с трети страни, председателят на енергийния регулатор уточни, че преговорите с различните страни са в различна фаза, но "това, което е необходимо, е чрез промяна в закона да бъде премахната т.нар. експортна такса", която не се прилага вече в почти никоя от страни в ЕС.

 

"Работим с всички 5 съседни на нашата страна държави. Най-напреднали са разговорите с Македония (Северна Македония) по въпроса за обединение на ниво „Пазар Ден напред“. Напреднали са разговорите и с Румъния на ниво пазар „В рамките на Деня“. Мисля, че в рамките на няколко месеца ще успеем да работим в режим на пазарно обединение с тези две граници", заяви и председателя на БНЕБ Константин Константинов, като отбеляза важността на обединението с Македония от гледна точка на това, че не е член на ЕС и ще даде възможност за натрупване на опит и за пазара с Турция.

Константинов коментира и въпроса за т.нар злоупотреби на енергийната борса, като припомни, че още от 19 януари 2016 г. БНЕБ работи в условията на REMIT, а КЕВР проверява не борсата офертите на търговските участници и сигнализира, ако има съмнения за злоупотреби и оказване на пазарна сила. 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща