„Топлофикация София“: Високите сметки за ноември са заради по-студеното време

Непрозрачен е начинът, по който се „сервират“ сметките на гражданите, смята експертът Еленко Божков

Енергетика / България
3E news
603
article picture alt description

Сега абонати на “Топлофикация София” получиха с над 50 на сто по-високи сметки за ноември спрямо миналата година, въпреки по-ниската цена на топлинната енергия за този отоплителен сезон. Абонатите на най-голямото дружество плащат по 82,09 лв. за MWh, докато през миналия сезон са плащали по 95,64 лв. за MWh. Оправданието на “Топлофикация София” за високите фактури е увеличеното потребление с около 29%, което пък е резултат и на по-ниските температури спрямо миналата година. Според метеоролога Петър Янков обаче, месец ноември 2020 г. е бил с едва около 3 градуса по-студен спрямо 2019 г., информира в. „Труд“.

Данни за потреблението и доставената топлоенергия от “Топлофикация София” за ноември 2020 г. и същия месец на 2019 г.

Има възможност абонатите на “Топлофикация София” да си получат надплатеното, ако се докаже, че сметките за ноември са завишени, обясни пред “Труд” заместник-председателят на Комисията по енергетика в НС Таско Ерменков. По думите му това може да стане с решение на съда или на компетентния орган - в случая Комисията за енергийно и водно регулиране. Но той призна, че не си спомня да има случай, освен заради намаляването на цената на газа, да е правено такова връщане. Ако се установи нередност, трябва да се приспадне надвзетото, независимо, че става въпрос за прогнозни сметки, допълни Таско Ерменков. Това може да стане с приспадане на сумите от бъдещите фактури, уточни той. От Върховната административна прокуратура настояха проверката на КЕВР да приключи в кратък срок.

Отдавна сме вдигнали ръце от темата “Топлофикация”, заяви пред “Труд” председателят на Асоциация “Активни потребители” Богомил Николов. За разлика от сметките за ток, при парното потребителят няма контрол. Целият процес минава през посредник - фирмата за топлинно счетоводство, която е монополизирала дейностите - от отчитането до смятането на топлинната енергия. Тя измерва по начин, който аз като потребител, не мога да проверя, допълни Николов. По думите му проблемът е основно при панелните блокове, строени преди 2001 година. При новите сгради, които имат вертикални щрангове, такъв проблем няма. За да спрат проблемите с “Топлофикация”, единият вариант е да се мине на вертикални щрангове, но няма съгласие за това, защото хората не искат да къртят стени.

Другият вариант е, сега когато изтича срокът на годност на голяма част от топломерите, те да бъдат заменени с уреди с дистанционен отчет. Един такъв уред обаче струва между 120-130 лева, докато на сегашните цената им е 30 лева. Затова нашето предложение беше държавата да поеме разликата в цената и така да улесни процеса по подмяна. Ако това се случи, абонатите ще следят дори през телефона реалното си потребление във всяка една минута. И ще се възстанови доверието на потребителите в “Топлофикация”, каза председателят на асоциацията. Сега клиентът не може да си сметне консумацията на топлинна енергия и това означава, че нещо не е наред, заключи Богомил Николов.

Непрозрачен е начинът, по който се "сервират" сметките на гражданите, не се обяснява. Не са прозрачни проверките. Това коментира пред БНТ енергийният експерт Еленко Божков по повод по-високите сметки за парно в столицата през ноември тази година спрямо 2019-а. Той даде за пример топлофикацията във Варна, където се събират 96-97% от сметките, тъй като извършват енергоспестяващи мерки за своя сметка. Един от големите проблеми е т.нар. вертикално разпределение на тръбите, посочи Божков.

Според него действително през ноември 2020 г. консумацията на топлоенергия е по-висока заради това, че отоплителният сезон тази година е започнал по-рано, а също така и през месеца среднодневните температури са по-ниски.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща