Теменужка Петкова: Цените на природния газ са пазарни и ще се определят на месечна база

Експерти: Възможно е понижение на цената на парното с 27%, спада и цената Задължение към обществото

Енергетика / България
3E news
795
article picture alt description

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Това обясни пред Нова ТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Изказваниет ѝ бе направено след като във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че цената на природния газ за България пада с 40 на сто.За това се споразумяха след 7 месеца преговори „Булгаргаз” и „Газпром”. „Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ”, добави тя. „Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомосията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена.

Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова. Тя обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула. „Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.

„Потребител сте, ако ползвате парно на газ. Това е една ситуация, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната енергия – тя се определя от регулатора. На база на постигната договореност между „Булгаргаз” и „Газпром” и това намаление, „Булгаргаз” ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След което КЕВР ще направи цена за всеки един месец от  5 август 2019 г. до настоящия момент”, обясни Теменужка Петкова. Според нея клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител.

КЕВР може да понижи цената на парното с до 27%

Междувременно енергийният експерт Еленко Божков обясни в ефира на Bulgaria On Air, че след намалението на синьото гориво, цената на парното в София може да се намали с около 27%. При останалите топлофикации в страната понижението може да бъде около 20 на сто. Намаление ще има и в цената “Задължение към обществото”, като там прогнозата на експерта е, че с около 3 лв./мвтч може да се понижи добавката. 

При ТЕЦ “Варна”, която работи на природен газ намалението може да бъде около 22 на сто, изчисли още Божков.

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", смята Божков. Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече",обясни Мартин Владимиров.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура. "България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров. По неговото мнение, спрямо средната цена в Западна Европа ние ще плащаме с около 20% повече.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща