Теменужка Петкова: Зелената сделка е предизвикателство, но България не може с лека ръка да затвори 4 хил. МВт

Енергетика / България
3E news
986
article picture alt description

„Балкански поток“ се изгражда с бързи темпове. До месец май трябва да са готови първите 308 километра от газопровода и те ще позволят пренос на природен газ до Сърбия, а след това ще се изгради изостаналата част от трасето. Това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й положените в момента тръби са по протежение на 132 километра, а над 130 км е разчистеното трасе. Министърът поясни, че изпълнител на проекта е компанията „Аркад“ и тя отговаря за изпълнението и спазването на срока по обществената поръчка, а закъснението от четири месеца е в съответствие с правилата по ЗОП.

В отговор на въпрос дали САЩ може да спрат проекта, министър Петкова увери, че „работят добре с американските партньори“. Освен това за пореден път министърът поясни, че „Балкански поток“ е различен от „Турски поток“ и касае разширение на газопреносната ни инфраструктура и е в съответствие с всички европейски правила. „Няма как да бъде спрян, когато са спазени европейските правила“, каза министър Петкова, като направи сравнение със спирането на проекта „Южен поток“ заради неспазването на европравилата.

Министърът определи зелената сделка на ЕС като предизвикателство. „Зелената сделка е предизвикателство, тъй като 48  процента от електроенергията си България получава от ТЕЦ-ове на въглища, а перз зимата достига и до 60 процента. Не може България с лека ръка да затвори близо 4 хил. МВт“, каза министър Петкова.

„Всички, включително и Полша подкрепиха тази сделка, тъй като Европа иска да е лидер в борбата с климатичните промени“, каза министър Петкова. Тя подчерта, че България също е „за“, но „един такъв преход трябва да е плавен, справедлив и в съответствие със спецификата на дадена страна“. В този смисъл министърът посочи, че България работи по механизма за капацитет. Теменужка Петкова в отговор на въпрос за затварянето на ТЕЦ-овете в частност в Маришкия басейн заяви, че „Никъде в европейските документи няма дата за затваряне на такива мощности“. В същото време тя припомни, че зелената сделка предполага намаляване на емисиите с 50 % до 2030 г. и 100 % до 2050 г.

„Но ние сме за справедлив преход. Извеждането на 4 хил. МВт са риск за системата“, повтори Петкова, като допълни, че на практика, ако бъдат затворени определени мощности то ще е само по икономически причини. В този смисъл Петкова посочи и тенденцията за ръст при цената на емисиите – до около 50 евро през 2030-2040 г. „Всеки от производителите ще трябва да си направи анализ“, каза тя.

Енергийният министър направи разлика и между ситуацията на Полша и България. Както е известно Полша постигна различни условия по механизма за капацитет и възможност за работа на въглищните централи и след 2035 г. с държавна помощ. „В Полша ситуацията е различна. Там 80 % от електроенергията се получава от въглища“, каза Петкова, като поясни, че механизмът за капацитет там касае нови въглищни мощности. „Ние работим по механизма за капацитет. Механизмът за капацитет гарантира държавната помощ  до юли 2025 г. „, каза министърът.

В отговор на въпрос какво се случва с проекта за АЕЦ „Белене“, Теменужка Петкова посочи, че до 31 май е индикативният срок за кандидатите, а след това започват преговорите с компаниите и към края на годината се очаква да има резултат.

В началото на разговора в студиото министърът на енергетиката отново повтори, че е била изненадана от съобщението, че президентът Радев е обсъждал с президента на Русия Владимир Путин енергийни проекти. „Разбрахме, че са обсъждане енергийни проекти, но без да знаем кои, както и цената на природния газ. Моята реакция бе заради общото понятие „енергийни проекти“, тъй като правителството ги е дефинирало много ясно и отговорността за реализацията им е именно на българското правителство. И Балкански поток и АЕЦ Белене се осъществяват от българското правителство при спазване на европейските правила“, каза министърът. „Ако има проекти, по които президентската институция работи, изпълнителната власт трябва да знае“, продължи Петкова. В коментар за водените разговори за цената на природния газ, министър Петкова припомни, че те са в съответствие със споразумението на ЕК по антимонополното дело с „Газпром“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща