Теменужка Петкова: Енергийната система ще издържи на натоварването в студените дни

Правителството е насочило усилия към изграждане на нов ядрен блок на площадка Козлодуй

Енергетика / България
3E news
1144
article picture alt description

Българските граждани нямат основания да се притесняват за сигурността на електроенергийната система. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в пред БНТ. "Това, което показват прогнозите на метеоролозите, сочи, че температурите ще се понижат и то значително. Може би е важно да кажа за българските граждани, че те нямат основания да се притесняват за сигурността на електроенергийната система. Всички производствени мощности в електроенергийната система на страната са в изправност. Ние сме готови да посрещнем това високо потребление", изтъкна още министърът.

"Към настоящия момент потреблението, товарът в системата беше 5100 мегавата. Основният дял от производството на ел. енергия към този момент има АЕЦ "Козлодуй" - към настоящия моменто коло 38 % от енергията. 28 % от енергията дават въглищните централи, 10 % дават ВЕЦ-овете", обясни министирът.

Енергийният министър каза, че към момента електрическото захранване е възстановено навсякъде, единствено на територията на община Своге са налице около 5 селища, в които все още текат дейности по възстановяване на захранването с електрическа енергия.

"По отношение на енергийната инфраструктура на електроразпределителните дружества бяха причинени съответни щети - имаше счупени стълбове, прекъснати електропроводи, всичко това има и своето финансово изражение. Реакциите са били навременни и адекватни и всички тези аварии са възстановени", каза Петкова.

Министърът бе категоричен, че България трябва да има диверсификация при доставките на природен газ, а когато това се случи, има недоверие. „Можем да представим плащания и договори. Това, което сме направили, е факт“ заяви Теменужка Петкова.

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова компания. Този договор предвижда да се доставят по 1 млрд. куб. метра газ годишно, продължи Петкова. Припомняме, че се очаква през тази година да бъде завършена газовата връзка между Комотини и Стара Загора. Именно чрез интерконекторът ICGB ще се осъществяват и доставките на природен газ от Азербайджан.

Въпреки студовете и наводненията "нито за миг не са спирали потоците природен газ посока Гърция". Така че там ставаше дума за едно отклонение от газопровода - към един частен обект, една метан станция, но нещата се развиха добре, бяха предприети съответни превантивни мерки, каза Петкова.

По думите й е имало единствено потенциален риск от проблем на територията на район Нови Искър, свързан с покачването на река Блато. Там се е наложило превантивно да бъде изключено електрическото захранване на газоразпределителната станция там. Всичко е възстановено в рамките на часове.

От думите на министър Петкова стана ясно още, че правителството е фокусирало усилията си към изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. За там се обсъждат варианти, както за изграждане на ядрен реактор по американска технология или да се използват наличните съоръжения на площадка „Белене“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща