Създаването на конкурентен газов пазар в България вече е необратим процес

Поправките в Закона за енергетиката, регламентиращи рамката за организиране на борсов пазар на природен газ, са публикувани в Държавен вестник

Енергетика / България
3E news
2372
article picture alt description

Промяната на пазара на природен газ вече е необратима, след като в Държавен вестник бяха публикувани промените в Закона за енергетиката, приети по-рано от Народното събрание. Измененията създават рамката за организиране на борсов пазар на природен газ. Законът дава и определение на организиран борсов пазар на природен газ.  

„Организиран борсов пазар на природен газ“ е съвкупността от всички организирани пазарни сегменти, оперирани и администрирани от оператора на борсовия пазар на природен газ, включително сегмент на търговия на краткосрочни стандартизирани продукти съгласно Регламент (ЕС) № 312/2014, на които сегменти се сключват сделки с природен газ и газови деривати.“, се казва в преходните и заключителни разпоредби.

Според закона, „Сделките с природен газ на организиран борсов пазар на природен газ се извършват и при спазване на правилата за работа на организиран борсов пазар на природен газ, приети от комисията. Правилата се публикуват от оператора на организирания борсов пазар на природен газ на неговата интернет страница.“ 

Законодателят постановява също така в срок до 1 декември 2019 г. енергийният регулатор да одобрява платформата за търговия и определя оператор на платформа за търговия. Операторът извършва на платформата за търговия дейностите по организиране на борсов пазар на природен газ и по изпълнение на споразумението за освобождаване на природен газ до издаване на лицензия за организиране на борсов пазар на природен газ.

Операторът на борсовия пазар на природен газ внася в Комисията за енергийно и водно регулиране правила за работа на организиран борсов пазар на природен газ в едномесечен срок от привеждането в съответствие на поднормативните актове. Те пък трябва да са готови до два месеца от влизането в сила на закона, т.е. Считано от деня на публикуване в Държавен вестник, 8 октомври.

В срок до 31 декември 2019 г. Комисията за енергийно и водно регулиране провежда процедура за утвърждаване на цената, по която общественият доставчик продава природен газ от 1 януари 2020 г., въз основа на условията, предвиждащи отпадането на цените за достъп и пренос.

Операторът на организиран борсов пазар на природен газ осигурява платформа за търговия на сделките с природен газ между страните.  Операторът може да е страна по сделки с природен газ. Едни от най-важните промени са свързани с добивните предприятия, търговците, крайните снабдители и другите участници по веригата.  Според текстовете в закона: „Добивните предприятия, търговците на природен газ, крайните снабдители с природен газ, операторите на газопреносни мрежи, операторите на съоръжения за съхранение на природен газ, операторите на съоръжения за втечнен природен газ, клиентите, присъединени към газопреносна мрежа, участниците, формиращи пазара, и доставчиците на ликвидност сключват сделки с природен газ при свободно договорени цени.

Според окончателният вариант, общественият доставчик сключва сделки с природен газ по свободно договорени цени в качеството му на доставчик на ликвидност, търговец на природен газ и участник, формиращ пазара, като се посочва, че на организирания борсов пазар се сключват и сделките  с краткосрочни стандартизирани продукти и с продукти с период на доставка, по-малък или равен на една година.   

Записано е също така, че добивните предприятия предлагат не по-малко от 15 на сто от добития от тях природен газ в страната на организирания борсов пазар на природен газ. От 1 януари 2025 г. се допускат и изключения за търговия за част от продуктите, като те ще  може да се извършват и извън организирания борсов пазар на природен газ.

Операторите на газопреносна мрежа и операторите на съоръжения за съхранение на природен газ закупуват природния газ за собствени нужди, включително за технологични нужди и за балансиране, на организирания борсов пазар на природен газ.“ В закона се посочват и количествата, които предстои да бъдат освобождавани за целите на търговията с природен газ.

Общественият доставчик предлага за продажба на организирания борсов пазар на природен газ не по-малко от следните количества природен газ:
1.    2 220   GWh през 2020 г.;
2.    4 281   GWh през 2021 г.;
3.    6 342   GWh през 2022 г.;
4.    8 720   GWh през 2023 г.;
5. 11 099   GWh през 2024 г.

В закона се посочват и условията и реда за освобождаване на количествата природен газ за целите на търговията. Записани са   и условията за спазване. Първото от тях предвижда  провеждане до два търга за освобождаване на количествата по ал. 1 с цел гарантиране сигурността на доставките за страната, като количествата са предназначени за крайни снабдители или клиенти, присъединени към газопреносната система на Република България. При определяне на началната цена на търга се включват всички разходи за осигуряването на природния газ до виртуална търговска точка. Освободените количества се закупуват от крайни снабдители или клиенти, присъединени към газопреносната система на Република България, директно или чрез търговец на природен газ. Общо изредените условия са седем. В публикуваните законови промени се дават определения на виртуална търговска точка на газопреносната мрежа, газов дериват, доставчик на ликвидност, организиран борсов пазар на природен газ и др.

В преходните и заключителни разпоредби се постановява в едномесечен срок от влизането в сила на този закон операторът на борсовия пазар на електрическа енергия да внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране правила за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Те трябва да бъдат одобрени от регулатора  в едномесечен срок от тяхното внасяне.

Част от  промените са свързани и с това, че за целите на регулирането, в състава на признатите от КЕВР разходи не се включват разходи за заплащане на цени за достъп до и/или пренос през електропреносната, съответно електроразпределителните мрежи, които се дължат от производители на електрическа енергия.“  Същото се отнася и за правилата за търговия с природен газ. В срок до 15 октомври 2019 г. операторът на газопреносна мрежа пък внася в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за одобрение на платформа за търговия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща