Стефан Ресл пред агенция Фокус: Енергийната система ще се променя и ще се появяват алтернативи, които ще поевтиняват

Енергетика / България
3E news
673
article picture alt description

Енергийната система ще се променя и ще се появяват алтернативи, които във времето ще поевтиняват. Това коментира в интервю за Агенция „Фокус“ международният енергиен експерт инж. Стефан Ресл по повод бъдещето на България в сектор „Енергетика“.
Според него, ако няма някакви специални големи геополитически съображения да не се пристъпи към промяна на енергийната система, такава със сигурност ще настъпи.

„В много държави по света и в много региони просто са налични някои енергийни решения, които във времето ще са и ще стават дори по-евтини спрямо традиционните, които в момента се употребяват. Няма как да се премине от традиционни енергийни източници за една нощ или за много кратък период от време към новите. Ще трябва едно въвеждане постепенно в рамките на един 30-годишен период. Не може да изключиш една инфраструктура за една нощ и към следващата да преминеш към изцяло нова. Става въпрос за едно много солидно интегриране на концепции, технологии, идеи. Наред с това инфраструктурата струва немалко пари. Допълнително към този аспект, свързан с цената на инфраструктурата, трябва да се има предвид, че енергийната система трябва да е балансирана във всеки един миг“, казва още в интервюто си пред агенцията инж. Ресл.

Според него не може да се позволи да има прекъсване на електрозахранването, на тока. По думите му триковете, които дръзнем да правим с енергийната система могат да излязат на много висока цена, допълват от агенция “Фокус”.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща