Стартът на тол системата се отлага за четвърти път, новият срок е 27 март

До тогава превозвачите се задължиха да се сдобият с устройствата за отчитане и отмениха насрочените протести за 1 март

Икономика / България
3E news
472
article picture alt description

Поредно четвърто отлагане на тол системата постигнаха превозвачите на срещата си в сряда, 26 февруари, с премиера, на която участваха финансовият министър Владислав Горанов и зам.-регионалния министър Николай Нанков. Основният им мотив този път е заради GPS устройства, които ще измерват изминатите километри и съответно каква сума да бъде платена. Те искали договорите им да са ексклузивни и да се сключват за срок от 10 години.

Превозвачите получиха отсрочката, като обещаха до 27 март да се сдобият с устройствата за отчитане, а те на свой ред отмениха насрочените протести на 1 март.

„Ние всъщност ще плащаме една такса за обслужване в размер на около 15 лв. без ДДС месечно, която такса до насотящия момент по никакъв повод, при никакви обстоятелства не е обявявана на нито едно от мероприятаията, организирани от АПИ", обясни проблема на превозвачите пред БНТ Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя каза още: „Хората са много революционно настроени", искат да излязат на протест, отказват за закупуват устройствата, отказават на 1 март да извършват превоз по толуваните участъци и наистина ситуацията е изклютилено критична в момента."

Три са вариантите за заплащане

на камионите над 3.5 тона и автобусите през пътищата в страната, включени в тол системата:

- маршрутна карта, известна повече като дневна винетка;

- чрез монтиране на бордово устройство в превозното средство;

- чрез GPS отчитане на километрите.

За втория вариант, който се оказва най-удобен, превозвачите трябва да плащат абонамент, въпреки че повечето от тях предпочитат да си ги закупят.

Тол системата е готова за старт на 1 март

„Преди 50 дни, с промяната на обхвата и размера на таксите, по настояване на превозвачите, се промениха правилата, и оттогава Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Националните доставчици на услуги работят без почивен ден, за да може системата да започне да работи ефективно", съобщи преди няколко дни в интервю за bTV проф. Асенов, член на Управителния съвет на АПИ и отговарящ за специализиранато звено Националното тол упавление.

Камерите на тол системата обхващат 6 050 километра от републиканската пътна мрежа, макар че платени ще са само 3 115 км (803 км автомагистрали и 2 312 км пътища първи клас). Камерите и по останалите трасета ще работят, но с нулева ставка. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега - от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Това се отнася за участъци в лошо експлоатационно състояние, както и 12 171 км третокласни пътища, обясниха отново от пътната агенция.

Предишните три отлагания на старта на тол системата

Преди днешното отлагане на старта на тол системата, това вече се беше случвало три пъти. И всеки път, преди превозвачите да се срещнат с премиера, от Министерството на регионалното развитие заявяват, че няма да има отлагане. Така стана и във вторник след заканата на превозвачите да блокират пътищата на 1 март. „Тол системата за тежкотоварни автомобили ще започне да функционира от 1 март, повече компромиси със сроковете няма да бъдат правени“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг във вторник във ведомството.

Първото отлагане беше през май 2019 година, второто през август същото година и третото в началото на 2020 година. И в трите случая превозвачите изтъкваха различни основателни причини, и в трите случая се намесваше премиера, както и в четвъртия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща