Синьото гориво на газовата борса се търгува малко над 34 лв. за MWh

От 1 април стартира публикуването на данни за тримесечни/годишни сделки, ако вече са налични такива

Енергетика / България
3E news
364
article picture alt description

На платформата на „Газов хъб Балкан“ последната седмица се характеризира с активна търговия, както в сегмента „в рамите на деня“, така и при „пазар ден напред“. Цената на търгуваното синьо гориво е малко над 34 лв. за MWh, става ясно от данните.

В сегмента „в рамките на деня“ за 28 март изтъргуваното количество е в обем от 935 MWh при цена от 34.49 лв. за MWh и с (плюс) 3.73 % над цената, постигната ден по-рано, когато са изтъргувани само 50 MWh при цена от 33.25 лв. за MWh. Референтната цена за 28 март е 34.42 лв. за MWh.
Изтъргуваното количество на 28 март е най-голямото по обем за последните 6 дни. Най-ниската цена в този сегмент е постигната на 23 март – 32.42 лв. за MWh при количество от 300 MWh.

В сегмента „пазар ден напред“ на газоваат борса с ден за доставка 28 март са изтъргувани 10 MWh при цена от 33.00 лв. за MWh. Това е с (минус) 4.35 % под стойността постигната при предната сесия с ден за доставка 27 март, когато са изтъргувани 635 MWh при цена от 34.50 лв. за MWh. Най-голямото изтъргувано количество в сегмента „пазар ден напред“ е с ден за доставка 24 март при цена от 34.33 лв. за MWh, когато референтната цена е съставлявала 34.02 лв. за MWh.

Както информират от ръководството на „Газов хъб Балкан“ от 1 април стартира и публикуването на данни за тримесечни/годишни сделки, ако вече са налични такива.
„Данни за дългосрочните сделки с период на доставка не по-малък от един календарен месец се публикуват при наличието на минимум 4 сделки за съответния период с различни контрагенти с оглед запазване на конфиденциалността по сделките на неанонимния дългосрочен сегмент и отразяват информацията за всички сделки сключени или регистрирани на платформата ,с изключение на тези по програмата за освобождаване на газа.

Във връзка с наличието  на гъвкавост  по отношение на количество и цена на двустранните сделки с период на изпълнение не по-малък от месец, както и наличието на сделки с договорени цени, изменящи се по формули, чрез индексация или свързани към референтна цена или цена, базирана на хъб, публикуваните данни отразяват информацията по сделките налична към датата на тяхното сключване и/ или регистрация“, информират от „Газов хъб Балкан“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща