Седем кандидати искат да са директори в БЕХ

Смяна на караула се очертава в „Булгартрансгаз“, а промените са малко вероятни в държавните мини, НЕК и „Булгаргаз“

Енергетика / България
Георги Велев
6396
article picture alt description

Седем са кандидатите, допуснати за участие в писмената част на конкурса за избор на представителите на държавата в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, съобщават от министерство на енергетиката. Освен бившия депутат Валентин Николов в списъка са допуснати още Стелиан Коев, Иван Андреев, Александър Александров, Димчо Маргитов, Иван Чонков и Любомира Ганчева.

За Стелиан Коев се знае, че е директор „Икономика и финанси“ в Мини „Марица Изток“. Димчо Маргитов е разботил в ЧЕЗ, в Електроразпределение Столично. Той е бил и директор „Доставки и логистика“ в ТЕЦ „Варна“, както и вътрешен одитор в Български енергиен холдинг. През ноември 2011 г. Маргитов става член на ДКЕВР.

Иван Андреев пък е бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“.  Александър Александров е участвал в конкурс на Министерство на енергетиката за длъжността "главен експерт" в отдел "Сигурност и контрол в конвенционалната енергетика" в дирекция "Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации"

Иван Костадинов Чонков не е известен на широката общественост, а кратка справка показва, че той е инженер по образование и е правил анализ за Топлофикация София относно автоматизация и използването на изкуствен интелект в дейността на Отоплителна централа „Земляне“. Любомира Ганчева е макроикономист и магистр по енергийни пазари и услуги с над 13 г. управленски опит, към момента е и зам-председател на партия АБВ.

От кандидатите за директори в БЕХ сега се очаква да представят концепцията си за развитие на дружеството до 1 март.

Дъщерни дружества на БЕХ

Интересни предложения и дори пълна промяна се очертава в управлението на държавните енергийни дружества в най-близко бъдеще. Това става ясно от публикуваните резултати от първия етап на процедурата по избора на представители на държавата в директорските съвет на компаниите под шапката на Българския енергиен холдинг.  От информацията става ясно, че се очертава пълна смяна на караула в Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“, а при АЕЦ „Козлодуй“ и Електроенергийния системен оператор е възможно запазване на част от сегашното ръководство. При Националната електрическа компания, „Булгаргаз“ и Мини „Марица Изток“ промяната е малко вероятна, но не и невъзможна. В ТЕЦ „Марица Изток 2“ пък един от кандидатите е бивш шеф на ДКЕВР.

От информацията на БЕХ се вижда, че четирима са допуснатите кандидати, които желаят да бъдат в Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“. Това са Данаил Парталозов, Владимир Уручев, Наско Михов и Александър Николов. Именно Александър Николов бе шеф на Атомната централа преди на поста да бъде сменен от Валентин Николов. Последния в момента е един от кандидатите за шеф на Българския енергиен холдинг. До втория кръг от конкурсната процедура за шефове на АЕЦ „Козлодуй“ не са допуснати Станимир Калбуров и Иван Йорданов.  В момента председател на Съвета на директорите на Атомната централа е Жаклен Коен, изпълнителен директор е Наско Михов. Член на Съвета на директорите е Иван Йончев.

В газовият доставчик „Булгаргаз“ изглежда не се очакват сериозни промени след конкурсната процедура. Допуснатите кандидати до писмената част от процедурата са Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. В процедурата не е допуснат Петьо Иванов. В момента в Съвета на директорите на компанията е непълен и в него има двама души – Николай Павлов, който е изпълнителен директор и Илиян Дуков, който е член на Съвета на директорите.  Недопуснатият кандидат Петьо Иванов е заемал поста председател на Съвета на директорите. След разследване на КПКОНПИ на него обаче му бяха наложени три глоби от по 5 хиляди лева и той бе отстранен от поста си в „Булгаргаз“.

В Надзорния съвет на газовия оператор „Булгартрангсаз“ ще има сериозни промени. Допуснатите кандидати до писмената част на процедурата за избор на Надзорен съвет са Снежана Йовкова – Маркова, Николай Стефанов и Стефан Илиев. Не е допуснат кандидата Михаил Домусчиев. В момента в Надзорния съвет на дружеството са Кирил Георгиев, който е председател на Надзорния съвет и Владимир Митрушев, който е заместник-председател на Надзора. Венцислав Цветанов е член на Надзорния съвет.

Промени ще има и в Надзорния съвет на Електроенергийния системен оператор. Там до втория етап на процедурата са допуснати Пламен Радонов, Евден Николов, Иван Йотов, Лъчезар Димитров и Георги Наков. От конкурса отпадат Георги Пешев и Петър Петров. В момента в Надзорения съвет на дружеството работят Петър Петров, Костадин Язов и Пламен Радонов.

При държавните Мини „Марица Изток“ пък изглежда все по-малко вероятно да има промени в състава им. Допуснати до писмената част на процедурата са всички кандидати. Поименно това са Петър Петров, Николай Диков, Андон Андонов, Георги Коев и Стойко Башалов. В момента председател на Съвета на директорите на Мини „Марица Изток“ е Николай Диков, а Андон Андонов е член на Съвета и изпълнителен директор. Георги Коев също е член на Съвета на директорите.

Сходна е ситуацията и с Националната електрическа компания, където промените са малко вероятни. До писмената част от конкурсната процедура са допуснати Момчил Ванов, Христо Георгиев, Георги Наков и Иван Йончев. Недопуснат до втория етап е Георги Пешев.

В момента Христо Георгиев е председател на Съвета на директорите, а Иван Йончев е член на Съвета и изпълнителен директор на НЕК. Момчил Ванов пък е само член на Съвета на директорите.

Любопитни ще бъдат промените при финансово закъсалата ТЕЦ „Марица Изток 2“. Допуснатите кандидати до втория етап от конкурсната процедура са Боян Боев, Живко Динчев и Руслан Германов. Недопуснат до продължението на конкурса е Ангел Йорданов. В момента проф. Бончо Бонев е председател на Съвета на директорите, а изпълнителен директор е инж. Живко Динчев. Член на Съвета на директорите е Диян Димитров.

Тук един от кандидатите - Боян Боев - бе последния шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която впоследствие бе променена на КЕВР. Неговата оставка бе поискана от Служебния кабинет на Георги Близнашки. Така в края на август 2014 г. Боев напусна ДКЕВР, заедно с Лиляна Младенова и Еленко Божков. Служебният енергиен министър Васил Щонов тогава обвини Боев в конфликт на интереси, защото преди да оглави КЕВР е бил в ръководството на БЕХ.

Кандидатите за всяко едно от енергийните дружества трябва да представят концепциите си за развитие на предприятията до 1 март в деловодството на БЕХ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща