САЩ предлагат на ЕС да купува повече американски газ

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
902
article picture alt description

САЩ предлага на ЕС да купува повече американски газ, е заявил министъра на енергетиката на САШ Рик Пери.

„Основното, което искам да кажа е че ние имаме големи запаси, които сме готови да споделим. Настъпва нова ера за американската енергетика“, е заявил Пери по време на енергийната конференция CERAWeek, цитиран от международните агенции  „През 2025 година на САЩ ще се пада половината от ръста в световния добив на нефт и газ. Нашият експорт от втечнен природен газ вече достига до 34 държави на пет континента. Ние се радваме от повишеният експорт за Европа през тази година“ е добавил той. Пери е заявил  също, че предимството на американския газ е в това, че той „засилва трансатлантическата енергийна сигурност“, докато покупката на Европа на газ от Русия, по думите му дава възможност на Москва да се домогва до „подчинение на региона“.


Освен това обаче САЩ предупреждават ЕС, че повишеното потребление на газ, като по-екологично гориво „обслужва руските цели“, заяви Пери.
„За съжаление, промените, насочени към ръст на потреблението на газ в Европа могат неволно да изпълнят руските цели“, е заявил още Пери по време на конференцията. По думите му, тези цели се заключават в „заплаха на единството“ между ЕС и САЩ.

Преди това той е определил газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ като инструменти за „пагубното влияние на Русия“.


В понеделник Пери съобщи, че Вашингтон обсъжда въвеждане на санкции срещу проекта „Северен поток 2“. Припомняме, че САЩ от доста време твърдят, че проектът е политически и заплашва енергийната сигурност на Европа, затова смятат да се противопоставят на осъществяването му. В същото време руските агенции пък се позовават на думите на прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков според който, отдавна е известно враждебното отношение на САЩ срещу „Северен поток“, както и, че това е опит за недобросъвестна конкуренция и почти рекет.


Възможната продажба на LNG от САЩ на Украйна е усложнена, поради ситуацията около Керченския пролив, е станало ясно още от думите на зам.-министъра на енергетиката Дан Бруилет по време на CERAWeek.


„По-рано казахме, а и сега казваме открито, че компаниите, които водят бизнес с този тръбопровод (Северен поток 2) са под риск от санкции от наша страна“, е казал той, уточнявайки, че решението ще бъде взето от държавния департамент и президента на страната, а не от министерство на енергетиката на САЩ

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция в четвъртък за представяне на годишния отчет на работата на алианса за 2018 г. коментира, че няма обща позиция по проекта за „Северен поток 2“. „НАТО няма обща позиция за „Северен поток 2“. Както вече казах, съюзниците се придържат към различни позиции по този въпрос“, е заявил той, според чуждите агенции.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща