Руски служител на Търговското представителство е събирал информация за енергийната ни сигурност

Прокуратурата е събрала доказателства за нови двама руски шпиони у нас

Енергетика / България
3E news
1800
article picture alt description

Прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната ни от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. За единия от тях, за когото се съобщава, че е акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София, има данни, че от 2017 г. досега е търсил информация за механизмите на българския изборен процес.

Вторият е служител на Търговското представителство на Русия. За него има данни, че от октомври 2018 г. до настоящия момент, е събирал информация в сферата на енергетиката и енергийната сигурност, която изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност той осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БНР. 

Заради дипломатическия им имунитет делата срещу двамата са спрени, а главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за установеното при разследванията и за действията на прокуратурата.

Пред ТАСС руският посланик Анатолий Макаров заяви, че официално дипломатическата мисия в София не е получавала никаква информация за повдигнатите обвинения. 

Миналата есен друг първи секретар на посолството на Русия беше отзован по настояване на България. За него беше съобщено само, че е получавал информация от български гражданин. Сега обаче е посочена и в каква сфера са били интересите им новите двама. 

В настоящия случай и за двамата сигналите са дошли от ДАНС. Обвиненията им са по чл. 104, ал. 1 от НК, според който: „който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна“. За шпионска дейност в полза на Русия с обвинение е  председателят на движение „Русофили“. По същото разследване има издадени 10-годишни забрани да влизат в страната за руския бизнесмен Константин Малофеев и за близкия до Кремъл генерал Леонид Решетников.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща