Русе и Левски печелят конкурса „Най-зелена община“ за 2018 г.

Иновативни еко проекти и програми на общините се състезаваха в четвъртото издание на конкурса, организиран от „Екопак България“

Климат / България
Маринела Арабаджиева
1770
article picture alt description

Общините Русе и Левски са тазгодишните победители в конкурса „Най-зелена община“, организиран от „Екопак България“. В четвъртото издание се включиха общини-партньори на най-голямата българска организация за управление на отпадъци от опаковки от цялата страна. Целта на ежегодния конкурс е да отличи най-добрите проекти, свързани с повишаване на екологичното образование и информираността на гражданите за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки, за опазването на природата и човешкото здраве, както за повишаване на качеството на живот у нас.

Съревнованието се провежда в 3 категории в зависимост от населението в общините. В категория „Най-зелена малка община“ се съревновават общините с население до 25 000 жители, в категория „Най-зелена средна община“ – общините с население между 25 000 и 100 000 жители и в третата категория, „Най-зелена голяма община“ – общините с население над 100 000 жители.

Състезанието се провежда в два етапа. Първият представлява попълване на онлайн въпросник за доказване на степента на прилагане на екологичното законодателство и демонстриране на добри практики в общините. Вторият етап е разработване на проект за информационно-образователни кампании и различни инициативи, които да възпитават в отговорно отношение към природата и да информират гражданите за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки и рециклирането им. Победителите бяха избрани от експертно жури, което оценяваше документите съгласно обявените критерии на сайта на конкурса ecopack.bg/naizelenaobshtina.

В категория „Най-зелена голяма община“ наградата от 25 000 лв. спечели Община Русе с проекта „Върнете ме в природата“. В категория „Най-зелена средна община“ журито прецени, че представените проекти не отговарят на критериите за креативност, мащабност, ефективност и устойчивост. Затова за 2018 г. награда в тази категория не се присъжда.

Наградата от 10 000 лв. за „Най-зелена малка община“ спечели община Левски с проекта „Зелено училище“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща