Румен Радев: Разговор за Конституцията може да има след провеждане на честни предсрочни избори

Икономика / България
3E news
483
article picture alt description

След като премиерът Бойко Борисов съобщи, че партия ГЕРБ ще предложи проект на нова Конституция и ще поиска свикване на Велико Народно събрание, което да я разгледа, президентът Румен Радев обяви в обръщение към народа, че този акт (на премиера – б.р.) показва пренебрежение към Конституцията.

„Повече от месец продължават протестите с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, както знаете промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки“, коментира държавният глава.

В обръщението  си Радев допълни: „В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико Народно събрания и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията. Чл. 159 от Основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президент, не и на министър-председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията. Моят отговор е „не“.

Според президента не може партия, която вчера е бойкотирала парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията. Радев смята още и че „власт, която нарушава закона и не въвежда машинното гласуване“, не може да организира честни избори.

Държавният глава смята още, че власт, „която е задушила свободата на словото“, не може да предлага дебат за бъдещето на България, както и „мафията не може да реформира съдебната система“.

„Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията, отговорът е „не“. Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори“, категоричен е Румен Радев. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща