Румен Овчаров: Чрез сегашното решение на правителството за VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ съвсем няма да се намерят инвеститори

Енергетика / България
3E news
612
article picture alt description

Изненадан съм от ентусиазма на правителството за идеята за АЕЦ "Козлодуй". За мен нищо ново не се е случило. За мен основното е, че американските посланиците по света са получили наставления да работят за развитието и прилагането на американските ядрени технологии. В България е същото. Това обясни пред БНТ бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров.

Той припомни как от три години хората слушат как страната ни ще търси инвеститори за АЕЦ "Белене", “а сега изведнъж с руския реактор и американска технология ще правим нова ядрена мощност в Козлодуй. Според мен сега съвсем няма да се намерят инвеститори и ще се получи старата българска поговорка - от два стола, та на земята”.

"Преди да се говори някой трябваше да седне и да направи анализ кой вариант за България ще е най-изгоден - АЕЦ "Белене" или нова ядрена мощност в Козлодуй. Според мен за втория вариант сме закъснели много и няма да е изгодно. Говорил съм с Бойко Борисов по тази тема и точно това му казах - да се направи анализ и да се прецени. До момента не съм чул отговор от премиера. Аз му казах моите аргументи и те са, че няма как да направим нова ядрена мощност в Козлодуй. В момента се опитваме да правим мили очички пред американците без да знаем каква ще е ползата за България. За мен с тази идея не защитаваме националните си интереси", смята бившият енергиен министър.

"Не искам да коментирам темата Навални. Това са теми за селски вечеринки. Ще цитирам една мисъл - сатанизацията на Путин и Русия не е признак за водене на политика, а е признак за липса на политика. Тази тема е много евтина и не искам да се занимавам с нея, добави още политикът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща