РИОСВ даде зелена светлина на устройствения план за възстановяване на Княжевски лифт

След близо десетилетие категоричното становище на всички институции най-после е, че не е необходима промяна на Плана за управление на Природен парк "Витоша"

Климат / България
3E news
572
article picture alt description

Регионалната инспекция по опазване на околна среда -РИОСВ- София одобри задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт, съобщиха вчера официално от Столична община. Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“. Това е още една важна стъпка за възстановяване на Княжевския лифт, коментира в прессъобещнието кметът на София Йорданка Фандъкова.

Категоричното становище на всички институции след толкова години е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима. Според собственика на съоръженията “Витоша ски” обаче такова е било не тяхното настояване както коментират от Столична община, а виждането на общината. “Не разбираме защо миналата година общината ще настоява, че за подмяната на лифта са необходими промени в Плана за управление на парка, а седем месеца по-късно ще променя решението си, коментира пред 3eNews адвокат Петър Петров от “Витоша ски”. Подробен устройствен план за възстановяване на Княжевски лифт престоява в общината вече една година, а Подробен устройствен план за възстановяване на Драгалевски лифт сме готови да предоставим също, стига да ни бъде възложено от главния архитект, коментира Петров.

В това е поредното противоречие между община и собственик. От общината твърдят, че очакват собственикът да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите. След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет. От друга страна от “Витоша ски” коментират, че за да внесат Подробен устройствен план трябва да имат задание от главния архитект, каквото към момента нямат.

От Столична община продължават да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта.

Първият е с изработване на Специализиран план, което е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе. И вторият – възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз.  По инициатива на кмета Фандъкова преди десетина дни се проведе среща на всички институции, които имат отношение към възстановяването на Княжевския лифт. „Изяснили сме всички въпроси, които срещаха различни тълкувания през годините. Така сега на ход е собственикът „Витоша ски“, който реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта“ – каза също кметът Фандъкова.

Кой е на ход всъщност предстои да разберем, защото сагата за възстановяване на Драгалевски и Княжевски лифт ще продължи. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща