Регулаторната политика в енергийния сектор и енергийната ефективност обсъдиха КЕВР и Националната енергийна камара

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
767
article picture alt description

Регулаторната политика в енергийния сектор и в частност въпроси, свързани с енергийната ефективност са обсъдили КЕВР и Националната енергийна камара, става ясно от съобщение на енергийния регулатор.

На проведените разговори бяха обсъдени поставени от Камарата въпроси, свързани с необходимостта от промени в сегашния механизъм за постигане на националните цели в областта на енергийна ефективност, с функционирането на пазара на балансираща електроенергия, както и ролята на регулатора за осигуряване на прозрачността на борсовата търговия с електроенергия и недопускане на злоупотреби от страна на пазарни участници. Обменени бяха мнения и относно повишените цени на квотите за въглеродните емисии на международните пазари и тяхното влияние върху бъдещите ценови решения на КЕВР, се казва в съобщението.

 

Във връзка с една от обсъжданите теми – за енергийна ефективност, участниците в срещата изразиха общото мнение, че мерките по механизма за постигане на националните цели не трябва да доведат до допълнително финансово натоварване на крайните клиенти и на цялата енергийна система.

Председателят на енергийния регулатор доц. Иван Иванов подчерта, че основна отговорност за провежданата политика в областта на енергийната ефективност имат Министерството на енергетиката и АУЕР. Той увери, че при обсъжданията на мерките Комисията ще настоява те да бъдат изцяло обосновани и реалистични и да не доведат до повишаване на крайните цени на електроенергията за потребителите, се уточнява в съобщението.

Проведената работна среща е по инициатива на Камарата.

В нея от страна на Комисията са участваха председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, членове на регулатора и експерти, а Националната енергийна камара беше представена от членовете на УС на сдружението. Провеждането на срещата е в изпълнение на политиката на КЕВР за публичност и прозрачност на регулаторната политика посредством редовни контакти с представители на всички заинтересовани страни за обсъждане на актуални теми в енергийния сектор. Предишната среща с ръководството на Националната енергийна камара се състоя през м. октомври 2018 г. и на нея беше уточнено участниците да дискутират по предварително уточнени теми, се уточнява още в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща