"За Земята": Разрешението „ТЕЦ Марица Изток 2” да продължи да замърсява влиза в съда

Климат / България
Георги Велев
1473
article picture alt description

Обществото трябва да получи яснота как ползите от съществуването на една остаряла въглищна централа пред фалит надминават разходите за нейното обновяване, настоява „За Земята — достъп до правосъдие“. Организацията обжалва дерогацията на „ТЕЦ Марица Изток 2“ и иска дружеството да докаже, че има план за по-чисто бъдеще. Първото заседание в съда е в четвъртък, 21 март, обясниха от екосдружението.

Толерираната от институциите електроцентрала замърсява със серен диоксид района на Гълъбово, а според последните компютърни модели токсичният облак се разпростира над цяла южна България и стига чак до Солун. Въпреки това миналата година „ТЕЦ Марица Изток 2“ получи безсрочно разрешение да не спазва новите изисквания за най-добри техники, докато междувременно отчита загуби за 330 млн. лв. за 2018 г., с което общо натрупаната загуба надвишава 600 млн. лв. В сметката не влизат задълженията на дружеството към Българския енергиен холдинг, които са вече над 1 млрд лева. „ТЕЦ Марица Изток 2“ е изправена пред фалит, ако не бъде подпомагана от държавата, добавят от "За Земята".

F31097

 

„Настояваме институциите да кажат защо „ТЕЦ Марица Изток 2“ работи без нужните инвестиции в екологичност, тежи на електрическата система с отрицателните си финансови резултати и постоянната нужда от държавна подкрепа с неясен принцип.“, задава логичния въпрос Меглена Антонова от „Грийнпийс — България“. „Всички се питаме дали не е по-разумно да се подкрепи един мащабен план за района, който в момента, благодарение на предприемчивостта на местните се развива отлично и със сигурност няма нужда да носи на плещите си един губещ ТЕЦ.“, коментира Антонова.

Според адвоката Регина Стоилова анализът ползи срещу разходи, позволяващ на централата да продължи да работи, не е изчислен правилно. „Използваната формула отчита по-ниски емисии на централата от реалните. Затова ползите за околната среда са значително занижени“.

Междувременно държавният ТЕЦ продължава да има нужда от въглища и заради тях се унищожава изключително перспективният и плодороден район около селата Бели бряг и Трояново. На 1 февруари тази година хората от двете села застанаха пред парламента, а след това — и пред Министерство на енергетиката с искания за справедливо обезщетение за домовете и нивите си, погълнати от Мини Марица-изток. Дружеството захранва „ТЕЦ Марица Изток 2“ с лигнити с високо съдържание на сяра.

„На хората е даден невъзможен избор — да избират между здравето си и насаждания с години страх, че електричеството ще поскъпне непосилно. Всички сме превърнати в заложници на отказа на управляващите да създадат адекватна рамка за преход към чисто енергийно бъдеще на най-добра цена за потребителите. Напротив, на този преход се пречи толкова продължително, че е трудно да се повярва, че не е нарочно. Правителството фокусира цялата си енергия в подпомагане на големи и вредни централизирани енергийни проекти. Поддържа загиващата въглищна индустрия, опитва се да изгради АЕЦ „Белене“ и всевъзможни газови проекти. Всичко това ни заключва в едно мръсно и несигурно бъдеще, което не е от полза нито за джоба ни, нито за здравето ни“, казвa Генади Кондарев от „За Земята“.

 

F31098

България рискува, ако продължи да налива пари в мръсни източници на енергия. Хората са подведени в празни обещания, но вместо да получат стабилна работа, евтина, възобновяема енергия и чист въздух, остават с празен бюджет. Работниците и общностите, зависими от въглищата са в най-голям риск, тъй като те трябва да получат ясна перспектива за живота си след края на въглищната епоха, което не се случва, подчертава Генади Кондарев.

F31099

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща