Разнопосочни сигнали от „Еврохолд“ за цените на тока часове преди представянето на стратегия за развитието на дружествата на ЧЕЗ в България

Цената на тока ще расте, заяви Георги Миков от енергийния борд към холдинга. Ще работим за намаляване на цената на тока, обяви председателят на НС Асен Христов

Енергетика / България
3E news
2471
article picture alt description

Часове преди „Еврохолд България“ да представи официално стратегията си за развитие на компаниите от групата на „ЧЕЗ България“ след евентуалното успешно финализиране на сделката за придобиване двама от най-отговорните представители на холдинга излязоха с разнопосочни послания за цената на тока в интервютата си за водещи медии.

През изминалата седмица Комисията за защита на конкуренцията откри производство за установяване дали има пазаарна концентрация при реализирането на сделката. „Еврохолд“ ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас, които включват„ЧЕЗ Разпределение“, „ЧЕЗ Електро“, ЧЕЗ „Трейд“, компания за IT-услуги, фотоволтаичен парк и дружество за производство на електричество от биомаса.

Георги Миков: Токът ще поскъпва заради прехода към нисковъглеродна енергетика

Ток ще има, но ще поскъпва по обективни причини, които не зависят от България и от нашата енергетика, заяви по БНР Георги Миков – член на енергийния борд на „Еврохолд България“.

„В стратегията на ЕС до 2030 г. е записано, че трябва да достигнем до 40% ниво на емисиите спрямо 1990 г. България има възможност да покрие тази цел с енергийноефективни мерки и с развитие на възобновяеми източници. В България обаче 43% от производството на електроенергия е базирано във въглищни централи. За да се постигнат тези цели, за да се потисне производството на въглероден двуокис, преди половин година от Световната банка беше анонсирано, че цената, която би трябвало да достигнат въглеродните емисии, е около 60 евро за тон. В момента те са под 30 евро. Нашите централи вече са изправени пред катастрофални резултати, само със заплащането на емисиите. Това означава, че цената на електроенергията ще се повишава заради генерацията, не заради дейностите на дистрибуцията, преносния оператор и всички съпътстващи останали дейности“, обясни енергийният експерт.

За последните 10 години делът на електроразпределението и електроснабдяването в крайната цена за потребителя е намалял с 50%, подчерта още Миков. По думите му едно от направленията, по които „Еврохолд“ има намерение да доразвие дружествата, е стимулиране на енергийно ефективни мерки и предлагане на по-широка гама продукти, които ще водят до енергийна ефективност.

Асен Христов: Чрез инвестиции в нови технологии ще задържим цената на тока

Чрез инвестиции в нови технологии ще задържим цената на тока и дори е възможно тя да бъде намалена. Това заяви в ефира на бТВ председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов. „Инвестициите ще помогнат за намаляване на загубите – технологичните и тези от кражби“, посочи Христов.

Той подчерта, че придобиването на активите на ЧЕЗ от български инвеститор ще бъде от полза за България. „Еврохолд“ е вторият кандидат купувач след като КЗК провали придобиването на дружествата на ЧЕЗ у нас от „Инерком“.

Преди дни представител на ЧЕЗ Груп обяви в интервю за чешка медия, че ако и този път сделката не бъде одобрена те ще се откажат от продажбата.

ЧЕЗ не са се отказали, просто предупреждават, че трети опит няма да има, коментира Асен Христов. Той изрази очаквания за положително становище от КЗК, тъй като „Еврохолд“ няма бизнес в енергийния сектор.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща