Работодателите ще решат как да продължат енергийния диалог с министъра след втората среща през месец март

Енергетика / България
3E news
722
article picture alt description

Нова среща по въпросите на енергетиката между министър Петкова и работодателските организации, в частност Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ ) ще се проведе между 3 и 9 март. Това съобщи председателят на АИКБ Васил Велев на годишната среща, която се провежда днес в София. Срещата по думите на Велев е важна, тъй като „цената на електроенергията на енергийната борса е най-висока в региона“ и то без да се взема предвид високата цена „задължение към обществото“. Председателят на АИКБ припомни искането повтаряно многократно досега – премахване на дългосрочните договори и преминаване към механизма за капацитет. Той обърна внимание, че това е необходимо условие и за либерализацията на пазара на електроенергия. „Ние подкрепяме ускорената либерализация на пазара“, каза още Васил Велев, като уточни по-късно, че стана въпрос за процес, който да се осъществи в рамките от 3 до 5 години.

След втората среща на работодателите с министъра на енергетиката ще се реши и как ще продължат – дали с диалог, или с предприемане на по-радикални мерки, включително и просети.

От АИКБ настояват и за по-добри и адекватни политики по отношение на кадрите. Както каза Васил Велев, време е Агенцията по заетостта да се превърне от износител във вносител на кадри. Всяка година губим по 50 хил. души, а това не може да се компенсира нито с подобряване на производителността, нито с дигитализацията. Проблемът с кадрите не е само в България, посочи още Велев, като уточни, че страната ни трябва да предприеме адекватни мерки в тази област. На срещата днес се очакват и предложения от страна на социалното министерство в тази посока.

Също  през следващата седмица предстои и уточняване на начина на заплащането на болничните, каза Велев. По думите му, предложението на работодателите е да се върне схемата за плащане от НОИ от втория или третия ден, а не както сега от четвъртия. Освен това трябва да се предвидят и административни санкции за хората, злоупотребили с болничните, включително и издаващите фалшиви болнични. По думите му обаче ще се изслушат преди каквото и да е решение и представителите на Българския лекарски съюз и другите организации.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща