Публикуваха последните предложения за изменението на Закона за енергетиката за възстановяването на сумите за природен газ

Енергетика / България
3E news
840
article picture alt description

Цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно на първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между ООО „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ ЕАД. Това предвиждат предложените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, публикуван на страницата на Народното събрание.

В мотивите към измененията се посочва, че“ В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстановява суми по договори за доставка на природен газ, сключени с:

1.крайни снабдители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г.;

2.крайни снабдители на природен газ и лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.

За тази цел КЕВР следва да приеме съответните решения, които да предоставят възможност за изчисляване на сумите, които общественият доставчик на природен газ, респективно крайните снабдители и лицата, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлинна енергия следва да възстановят на своите клиенти“, се казва в мотивите на вносителят в лицето на Валентин Николов, който е и председател на комисията по енергетика към Народното събрание. Уточнява се, че възстановяването на сумите трябва да става въз основа на подписано споразумение с клиентите, в което  е регламентиран и срокът за връщане. „Определен е и краен срок за възстановяване на сумите“, се казва още в мотивите.

В публикуваните предложения за промени в Закона за енергетиката на страницата на Народното събрание има известна разлика с първоначалния документ, но същността се запазва и тя касае възстановяването на надвзети суми. Очаква се повече яснота да дадат експертите, а законодателите да опровергаят техните опасения.

По-рано в интервю за 3eNews, председателят на Българската асоциация Природен газ“ Светослав Иванов изрази притеснение от избраният в подход от работната група на енергийното министерство.

„Избраният подход чрез подмяна на регулираната цена със задна дата създава хаос. Към всички вече изказани опасения за липса на прозрачност и целеви подаръци за сметка на печалбата на „Булгаргаз“ се добавя и поведението на същия „Булгаргаз“ ЕАД. Знаете, че законът го задължава да прави своите изявления пред пазара с определена периодичност. Ако анализирате всички съобщения, които „Булгаргаз“ официално е правил за пазара от началото на август до днес,  ще видите, че в нито едно от тях няма и намек за ретроактивни действия по отношения на цената. Нещо повече. В някои от тези съобщения изрично се подчертава, че резултатът от преговорите за цената на газа (какъвто и да е той), ще се отразят в следващи периоди. За всички е ясно, че ако участниците на пазара, които днес са потенциални потърпевши на негативите от евентуалното приемане на предложеното изменение на Закона за енергетиката, биха имали различно поведение, биха взели различни решения, биха избрали друга пазарна стратегия и т.н., ако бяха сред информираните за тези изменения текущо, а не със задна дата. Именно поради това този проектозакон е изключително сериозна пазарна манипулация и няма как да не стане повод за наказателни процедури и предявяване на различни искове“, каза Иванов.

Коментирайки първоначалния вариант на работната група той изрази притеснение за криза в сектора. Според него, „Ако текстовете бъдат приети по начина, по който са формулирани сега, те ще задължат всички участници на пазара да връщат пари – едните на клиентите, а другите на преносния оператор. За съжаление тези, които не са купували газ от „Булгаргаз“, няма да има откъде да вземат тези пари, за да ги върнат на клиентите и ще излезе, че българската държава ги наказва за това, че са участвали на свободния пазар – нещо, към което именно не един и двама български политици призоваваха в последните месеци.  

Припомняме, че миналата седмица бяха публикувани първоначалните предложения на работната група към Министерство на енергетиката. Междувременно днес КЕВР ще се произнесе по искането на “Булгаргаз” за намаляване на цената на газа за месец април с малко над 40 процента.

Предложенията за помените в Закона за енергетиката може да прочетете на: https://www.parliament.bg/bills/44/054-01-27.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща