Проф. Тасев: На около 2,3 млрд. лева се оценява участието на България в проекта за АЕЦ „Белене“

АЕЦ Белене ще тежи на бюджета на държавата, смята Иван Хиновски

Енергетика / България
3E news
811
article picture alt description

България ще води преговори с пет компании за реализация на проекта за АЕЦ "Белене". Три от тях са заявили желание да бъдат стратегически инвеститори, а другите две са готови да доставят оборудване - турбини и системи за сигурност. Колко близо сме до реализацията на проекта АЕЦ "Белене" бе дискутирано тази сутрин от енергийни експерти в БНТ.

"На около 2 млрд. и 300 млн. лв се оценява участието на България, така че ние може да имаме съществен дял в бъдещата компания. Проектът трябва да се състои, но ние трябва да решим въпросът за баланса, тоест да развием и помпените мощности на системата", обясни проф. Атанас Тасев. Според Иван Хиновски, компаниите, желаещи да бъдат инвеститори, са имиджови в света, но подходът за избора им е грешен. "Не може България да води преговори с 5 компании, в същото време да се загърбва стратегическият партньор. Водещата компания ще бъде "Росатом" и тя трябва да си избира инвеститори, поясни Хиновски. По думите му новата централа е много сложен и рисков проект. "Според мен той не е нужен на нашата енергийна система. АЕЦ "Белене" ще окаже тежко въздействие върху бюджета на държавата", допълни Иван Хиновски.

"Необходимо е разширяване на водните централи като енергийни източници", категоричен е проф. Тасев. "Няма безрискови проекти, но този риск е управляем. Ако не действаме проактивно, ние наистина ще останем без ток", смята експертът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща