Проверяват днес напредъка на дейностите по изграждането на интерконектора Гърция-България

Енергетика / България
3E news
875
article picture alt description

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова проверява днес напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

За участие са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Комисията за енергийното и водно регулиране Иван Иванов.

Реализацията на приоритетния за страната проект за изграждане на интерконектора Гърция-България е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

Проектът се развива от проектната компания Ай Си Джи Би /ICGB/, в която по 50% акционерно участие имат Българският енергиен холдинг и гръцката IGI Poseidon SA.

Възловата газова връзка ще свърже националните мрежи на двете страни. Тръбата с дължина 182 километра от българска страна ще достига до района на Стара Загора, а от гръцка – до Комотини.

Годишно тръбопроводът ще пренася първоначално по 3 млрд. кубически метра газ от Гърция към България. Максималният капацитет се очаква да достигне до 5 млрд.

Плановете са първите количества да тръгнат от следващата година. Прогнозната стойност за изграждането се оценява на 220 млн. евро. Срокът на изпълнение е 18 месеца от реалния старт на изпълнението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща