Пробив при преговорите за Брекзит часове преди поредното гласуване в Британския парламент

Икономика / България
Георги Велев
883
article picture alt description

Пробив в преговорите между Великобритания и Европейския съюз. Тереза Мей договори обвързващи промени в спорния защитен механизъм за ирландската граница. В навечерието на решаващия вот в британския парламент, министър-председателят Тереза Мей договори в Страсбург краен срок за най-проблемната мярка от споразумението между Лондон и Брюксел за условията на раздялата.

В обща декларация между Великобритания и Европейския съюз казват, че двете страни се ангажират да заменят защитния механизъм с друга мярка преди изтичането на декември 2020 г.

Именно липсата на краен срок за действието на предпазния механизъм накара британските депутати да отхвърлят първоначалния план на Тереза Мей с рекордно мнозинство. Опасенията им бяха, че предпазния механизъм може да обвърже Великобритания с Европейския съюз безсрочно.

Механизмът беше включен в споразумението, за да се избегне вариант, при който по границата между Ирландия и Северна Ирландия, която се превръща във външна граница на ЕС, отново да се издигнат пропускателни пунктове и ограждения.

Не е ясно дали определянето на краен срок ще е достатъчно, за да подкрепят депутатите плана на Тереза Мей.

"Депутатите бяха наясно, че са необходими правни промени относно защитния механизъм. Днес сме осигурили правни промени", каза Мей пред репортери. "Сега е моментът да се обединим, да подкрепим тази подобрена сделка за Брекзит и да изпълним инструкциите на британския народ".

Ако той бъде отхвърлен по-късно днес (12 март), ще има гласуване в сряда дали депутатите искат излизане на Великобритания от ЕС без сделка по условията или т.нар. "твърд Брекзит".

"Тъй като сделката за Брекзит беше поразително отхвърлена, министър-председателят безразсъдно губеше време, не успя да преговаря ефективно с ЕС и отказа да намери обща основа за споразумение, което парламентът можеше да подкрепи.Споразумението с Европейската комисия тази вечер не съдържа нищо, което да приближава промените, които Тереза Мей обеща на парламента. Ето защо депутатите трябва да отхвърлят тази сделка", призова лидерът на лейбъристите Джереми Корбин в Лондон.

Ако парламентът отхвърли и това, вероятно в четвъртък ще има нов вот за евентуалното отлагане на Брекзит след обявената дата 29 март.

"Изборът е ясен: тази сделка, или Брекзит може да не се случи изобщо. Нека докараме британското оттегляне до порядъчен край", коментира и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на решителния вот в лондонския парламент относно споразумението за Брекзит.

Според него Великобритания трябва да напусне Европейския съюз преди европейските избиратели да гласуват за нов Европейски парламент между 23 и 26 май. В противен случай ще трябва да изберат свои евродепутати, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Напускането на Обединеното кралство трябва да приключи преди европейските избори, които ще се състоят между 23 и 26 ма тази година. Ако Великобритания не е излязла от ЕС дотогава, ще трябва да спази законовото изискване да участва в тези избори", отбеляза Юнкер в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Брекзит ще постави петата по големина икономика в света в неизвестното и мнозина се опасяват, че ще раздели Запада. Причините са това са неконвенционалното американско управление в лицето на президента Доналд Тръмп и нарастващото самоувереност от Русия и Китай, припомня агенция „Ройтерс“.

Поддръжниците на Брекзит пък смятат, че докато разделението може да доведе до някаква краткосрочна нестабилност, в дългосрочен план това ще позволи на Великобритания да се развива добре. Така ще се даде даде възможност за по-дълбока интеграция в ЕС без страната да бъде такъв силен член на общността.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща