Престижният конкурс „Иновации в политиката“ вече е отворен за подаване на кандидатури

Европейските награди стартират за трета поредна година и ще отличат най-добрите и иновативни политически практики

Икономика / България
Георги Велев
817
article picture alt description

Всяка година наградите „Иновации в политиката” отличават най-смелите и доказали се политически проекти в Европа. Институтът „Иновации в политиката“ е базиран във Виена, и за поредна година търси най-добрите политически инициативи, включително и от България. Жури от над 1000 европейски граждани от около 40 държави избират от всички подадени кандидатури 80 финалисти и 8 победители в 8 категории. За сравнение през 2017-а година, бяха получени повече от 600 заявки в конкурса, който е пример за най-престижното европейско отличие в публичната сфера.
Официален представител на конкурса в България е комуникационната агенция All Channels Communications в партньорство със Съвета за младежка политика, агенцията за иновации Innovation Starter, както и организацията „Работещи идеи“.

От месец март 2019-а година, избрани политици или обикновени граждани от една от 47-те държави-членки на Съвета на Европа са поканени да номинират политически инициативи и проекти, които успешно полагат основите на либералната демокрация като абсолютно всеки може да номинира проект за участие.

Проекти могат да се номинират тук: https://www.innovationinpolitics.eu/bg/project-nominate

И тази година иновативни политически проекти от България имат възможност да участват в надпреварата с другите страни като разчитаме на вашия принос да ни помогнете да открием добрите примери за успешни политически практики у нас.

През есента на 2019-а година всички подадени проекти ще бъдат оценени от жури от над 1000 граждани от цяла Европа. Всеки, който е над 16 години, може да кандидатства да стане член на това жури.

Ако искате да станете част от международното жури, направете го тук: https://www.innovationinpolitics.eu/bg/juror-submit

През 2018-а година победителите в конкурса включиха широк спектър от инициативи на местно ниво, както и политически лица като председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер или трагични починалия кмет на Гданск – Павел Адамович. През 2018-а година рекорден брой от шест политически проекта от България успяха да се класират сред финалистите като общо 80 проекта бяха одобрени от журито да стигнал до финала, а само от България бяха допуснати 37 иновативни политически проекта.

Миналогодишните финалисти от България бяха:

-   Георги Георгиев, кмет на Община Тунджа с проекта „Насърчаване на младежта – разрешаване на проблемите в обществото“;
-   Александър Иванов, общински съветник в Община Пазарджик с проекта „Вдъхновение за младежта – гласът на младите хора, представен от местното правителство“
-   Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич с проекта „Бъдещето на гражданството – местен форум за насърчаване на активно общество“;
-   Атанас Киров, кмет на Община Стралжда с проекта „Отопление с природни ресурси – използване на минерални извори за отопление на държавни училища“;
-   Георги Маранджиев, кмет на Община Стамболийски с проекта „Безплатен градски транспорт – намаляване на цената при пътувания в страната и чужбина“;
-   Иван Тотев, кмет на Община Пловдив с проекта „Дигитална култура – наследство за бъдещето“

Наградите „Иновациите в политиката“ са посветени на развитието и укрепването на иновативната демократична политика и публичната администрация в Европа. За тази цел се идентифицират и предоставят примерни политически дейности в 8 категории – „Култура“, "Демократичност", "Човешки права", "Работни места", "Екология", "Общност", "Просперитет" и "Качество на живот".

Механиката за участие е напълно прозрачна и без аналог в Европа. В България всеки гражданин има право да номинира конкретен български политик, работещ на местно, национално или европейско ниво. В допълнение, самите политици биха могли да се самономинират, участвайки със собствен проект, ако той покрива строгите критерии на конкурса. Изборът на най-добрите практики предоставя ценно ноу-хау, което може да бъде използвано от други участници в политиката, а също и от гражданското общество - независимо от партийната принадлежност, нивото на обслужване или региона.

Всички финалисти в конкурса ще бъдат поканени на гала церемония в Берлин на 4 декември 2019-а година. Над 500 гости от цяла Европа се очаква да дойдат на официалното събитие, което ще се проведе в централата TIPI на Федералното канцлерство.

Международните награди се осъществяват от Института за Иновации в политиката, базиран във Виена с подкрепата на своите партньори Act.Now във Виена, Arenalde в Стокхолм, Dreamocracy в Брюксел, Българското училище за политика, EuropaNova в Париж, European Forum Alpbach и Szkoła Liderów и THINKTANK в Полша. Официален представител на конкурса в страната ни е комуникационната агенция All Chanels Communications, която организира конкурса на регионално ниво в партньорство с агенцията за иновации Innovation Starter, както и организацията „Работещи идеи“.

Повече за конкурса и инициативата следете и на българската страница на проекта и във Фейсбук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща