Премиерът: България ще може да доставя реално по 1.2 млрд. куб м втечнен природен газ годишно най-късно догодина по това време

Енергетика / България
3E news
735
article picture alt description

Най-късно по това време догодина България ще може да доставя реално по 1.2 млрд. куб м втечнен природен газ годишно от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция по напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България в Хасковско.

На събитието неслучайно присъстват и посланиците на Гърция, Азербайджан и САЩ в България, отбеляза премиерът. „Това е реалната диверсификация. Догодина ние ще можем да кажем на българите „Вие нямате никаква зависимост и може да доставяте газ отвсякъде и никой не може да ви спре“, посочи Борисов.

Премиерът добави, че фирмите, заети с изграждането на газопровода, са с опит в сектора. „Този газопровод се свързва с TAP, те са работили и по него, защото тук имаме едно предизвикателство на язовир Студен кладенец, защото трябва да минем на 16 метра под водата, за да е стабилно, но те имат опит, а и ние ще им помогнем”, подчерта той.

За да се изгради интерконекторната връзка, първо трябва да се направи археологията, първо трябва да се извадят артефактите, са отидат в българските музеи и чак тогава. Ние първо пазим археологията и природата и след това строим, подчерта Борисов и отправи благодарности към хората, занимаващи се с археологическите проучвания в района. „Виждате, оттук отиват артефакти на по 4 000, на по 7 000 години в музеите. Тези разкопки и проучвания тук струват 4 милиона“, добави премиерът.

Бойко Борисов отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколение политици. „По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата „диверсификация“. Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи. Затова българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това, което виждате, струва близо половин милиард, след една изключително прозрачна процедура. Гръцкият посланик каза, че това е пример за Европа, финансирането на огромната част е българско – половин милиард“, добави той.

Много сме радостни да подкрепяме България в нейните усилия за енергийна диверсификация, заяви азербайджанският посланик Наргиз Гурбанова по време на инспекцията. „За мен и Азербайджан това е исторически момент. Оценявам и присъствието на българския министър-председател. Поздравявам всички вас в този много важен ден“, посочи още тя.

Американският посланик Херо Мустафа от своя страна подчерта, че “интерконекторът България-Гърция е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност, а енергийната сигурност е национална сигурност”.

Премиерът Борисов отбеляза също, че газовият хъб „Балкан“ и създаването на газова борса до края на годината ще даде възможност не да подменяме един с друг източниците, а ще установи конкуренция. „Този, който докара, именно за българските граждани, българската икономика и индустрия по-евтин газ, да можеш да си купиш по-евтиния газ, нека да има конкуренция“, посочи той

Борисов съобщи още, че през следващата седмица в България ще пристигне сръбският президент Александър Вучич, за да види как върви строежът на газопровода “Балкан” на територията на България.

Реализацията на приоритетния за страната проект за изграждане на интерконектора Гърция-България е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

Проектът се развива от проектната компания Ай Си Джи Би /ICGB/, в която по 50% акционерно участие имат Българският енергиен холдинг и гръцката IGI Poseidon SA.

Възловата газова връзка ще свърже националните мрежи на двете страни. Тръбата с дължина 182 километра от българска страна ще достига до района на Стара Загора, а от гръцка – до Комотини.

Годишно тръбопроводът ще пренася първоначално по 3 млрд. кубически метра газ от Гърция към България. Максималният капацитет се очаква да достигне до 5 млрд.

Плановете са първите количества да тръгнат от следващата година. Прогнозната стойност за изграждането се оценява на 220 млн. евро. Срокът на изпълнение е 18 месеца от реалния старт на изпълнението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща