Президентът Радев: Държавата да осигури еднакъв достъп до обществени поръчки на всички фирми, не само на определен кръг

Икономика / България
Галина Александрова
758
article picture alt description

Държавата трябва да осигури еднакъв и справедлив достъп до обществени поръчки на целия бизнес, а не само на определен кръг бизнес или фирми. Това заяви президентът Румен Радев при закриването днес на кръгла маса за икономическия растеж, в която участваха вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и няколко министри от кабинета, предаде БТА.
  

Най-важното очакване от държавата е да изгражда прозрачна, справедлива и устойчива бизнес среда. Необходима е прогнозируема, ясна, стабилна правна рамка, свободна от всякакви лобистки хватки, посочи президентът, който също така открои необходимостта да се намали административната тежест и да се оптимизира администрацията. Бизнесът иска с парите, с които пълни хазната, насреща си да получава добра инфраструктура, образование, здравеопазване на работната сила, справедливо и бързо правораздаване, ефективна събираемост на данъците - еднаква за всички, както и качество на всички тези обществени услуги, посочи президентът Радев, който особено акцентира върху отношението и високия праг на търпимост към проблемите на качеството. Според държавния глава, ако се наливат обществени ресурси и няма качество, това означава, че или имаме корупция, или некадърна администрация, или мързелива администрация - или и трите заедно. Ако имаме ниво на амбиция за държавата, ще държим и ще изискваме високо качество. Каквито и икономически, данъчни, социални модели да предлагаме, трябва да се фокусираме върху качеството на управлението, заяви Румен Радев.
  

По думите му хората и бизнесът в България са загубили доверие в българската антикорупционна система, това е нерадостна оценка и трябва да положим усилия като общество да вземем всички необходими мерки. 
  

Президентът очерта и какво се очаква от бизнеса - да си плаща данъците, да не генерира сива икономика, да не търси лесния начин за постигане на резултат и да не корумпира администрацията, както и да влага в своите служители. Преди да привличаме работници отвън, нека бизнесът да си отговори прави ли достатъчно да задържа българите, които да не напускат страната, коментира президентът. 
  

Радев заяви още, че без трансформация на модела на наука и образование, не можем да трансформираме икономиката си.
  

Той обеща да продължи с подобни дискусии да се търсят проблемите и техните решения, и да помага в рамките на своите компетенции. Радев ще продължи да съдейства за търсене на стратегически решения и за установяване на по-добра бизнес среда в България. Президентът обеща също "с риск да стане шампион", да бъде бариера за лобистко законодателство с налагане на вето и сезиране на Конституционния съд.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща