Председателят на БПГА Живодар Терзиев е умерен оптимист по отношение спада на цените на горивата

Енергетика / България
3E news
411
article picture alt description

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев е умерен оптимист по отношение на ново поевтиняване на горивата през следващите дни, стана ясно от мнението му пред БНТ.

Горивата, които се продават на българските бензиностанции са закупена и доставени преди 15-20 до 40 дни, обясни той. Втората причина е спадът на оборота. По-слабият оборот е довел до това, че обръщането на наличната стока се бави двойно, а това означава че не може бързо и адекватно работещите обекти да се освободят от старите наличности и да се закупи нова стока на  по-адекватни нови цени, съотносими към пазара.

„Погледнато от международните цени проектирано към българския пазар, би трябвало да очакваме (спад на цените на горивата на дребно). В същото време затрудненото движение на автоцистерни които да превозват горива от Румъния и Гърция за България създава невъзможност да се придобият стоки от съседните държави което ще затрудни допълнително сектора за получаване на по-ниски цени“, каза той.

От 52 долара на барел на 2 март, средните борсови цени на суровия петрол на световните пазари поевтиняха почти на половина до 26.5 долара на барел на 27 март, коментира от своя страна БНТ.

У нас, по данни на Агенция "Митници", в данъчните складове крайната цена на бензина е спаднала между първата и последната седмица на март средно с 20 стотинки на литър гориво.

Цената на литър дизелово гориво при излизане от митническият склад сега е 1 лев и 55 ст., а докато стигне до бензиностанциите то става 1 лев и 88 ст.

При бензина цената в складовете е 1 лев 60 на литър, а в бензиностанциите става 1 лев и 90 стотинки, се казва в информацията на БНТ.

Справката на сайта fuelo.net за 29 март сочи, че цената на бензин А95 се движи в доста широк диапазон – от 1,93 лв. до 2,23 лв. за литър. Горе-долу на това ниво е и  дизела – от 1-96 лв. за литър до 2,25 лв. за литър.

Пропан-бутанът се продава на цена от 0,70 лв. за литър до 1,05 лв. за литър, а метанът – от 1,23 лв. за кг до 2 лв. за кг.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща