Правителството предприе 5 облекчения в подкрепа на бизнеса и хората

10 млн. лева ще бъдат дадени на полицаите на първа линия, които също са потърпевши от коронавируса

Икономика / България
3E news
760
article picture alt description

От вчера до днес има 5 облекчения, защото ми омръзна да слушам как някъде облекчавали мерките. България е от страните, която, да не кажа първа, въведе мерки за ограничаване на коронавируса и понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване на заболелите.  Петте облекчения са: отварянето на пазарите, свободното влизане и излизане от София, разрешената имунизация на бебетата, женските консултации и плановите операции.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг съвместно с финансовия министър Владислав Горанов в Министерския съвет. "Това, което в Словения и Германия говорят, ние не сме го забранявали. В Словения облекчиха строителството, ние никакво строителство не сме забранявали", каза още премиерът.

Борисов специално благодари на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение. “Вътрешният министър Младен Маринов предложи на 15 200 полицаи на първа линия да бъдат дадени по 650лв. във вид на награди, а не като на медицинските специалисти по 1000лв. чисто. Това прави около 10 млн. Още от днес започнете да ги изплащате”, разпореди той.

"Това ще продължи до края на извънредното положение. Дай боже, след 13 май да мине всичко", допълни Борисов. Той уточни, че в България ходенето по улицата не е ограничено. Няма вечерен час. Никой не пресира хората. "Някои даже решиха, че могат да нарушат елементарната карантина - да се разхождат из страната и да създадат куп неприятности за себе си и за колегите, които обработваха документите", каза премиерът.

Бойко Борисов попита риторично как още да се облекчат мерките, свързани с коронавируса: “Кое да облекчим още? Останаха парковете и планините. Ето днес имахме коалиционен съвет, говорихме и с колегите. За съжаление се катерим вече много стръмно. Големи групи почват да се разболяват. Резултатите от това пътуване, от това масово смесване на хора, което не можахме да предотвратим, ние направихме максималното хората да не се усещат затворници, според щаба в петък-събота вече ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяване”, обясни премиерът. Малко по-късно той обеща, че ако петък-събота не се вдигне пикът нагоре, ще се освободят и парковете, и планините при много строг ред.

"Понеже всички сме болни, обществата са болни от коронавирус, светът е болен. Като на всеки болен искаш да му кажеш, че има много хубаво лекарство, ще много бързо ще оздравее и ще бъде здрав. Много колеги тръгнаха по тази тактика, за мене тя е нечестна", категоричен беше Борисов. И допълни: "Когато удължихме до 13 май извънредното положение, бяхме единствени и всички промърмориха. Но една по една държавите го правят, защото това е единствената доказана мярка".

Борисов заяви, че проблемът следващата седмица ще бъде с медицинските работници. Все повече се разболяват и ръстът ще стане такъв, че няма да може да се поеме от болниците. “По никакъв начин светът не се е справил с коронавируса. Смъртност, заболявания. Да, хората искат да чуят, че това свършва и това ще е един кошмар, и от 1 май или 15 май всичко да си тръгне постарому. Аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта.

На въпрос за очакваното пътуване около Гергьовден, премиерът отговори, че дотогова се очаква такъв брой заболели, че хората няма да имат желание да се движат.

По време на същия брифинг финансовият министър Владислав Горанов представи мерките за подкрепа на малкия бизнес и самоосигуряващите се в условията на криза.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща