Посланикът на Русия: Преминаването на "Турски поток" през България зависи от позицията на правителството

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
670
article picture alt description

Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров счита, че перспективите за преминаване на газопровода „Турски поток“ през територията на нашата страна изцяло зависи от позицията на правителството. Той направи този коментар на официалната страница на руското посолство във „Фейсбук“, отговаряйки на въпрос на български гражданин, съобщи ТАСС.


„В момента наблюдаваме активни опити отвън да се предотврати възможността „Турски поток“ да мине през територията на България. Затова мога да кажа, че бъдещето на проекта зависи от това, доколко вашето правителство е готово да отстоява този проект както пред Европейската комисия, така и пред тези, които са против. От наша страна има готовност (за реализация на проекта в България)“, написа Макаров.


Руската агенция припомня, че в началото на февруари министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че България е готова да въведе в експлоатация своята част от „Турски поток“ до границата със Сърбия до началото на 2020 година. Тя отбеляза, че решението за започване на строителството на газопровода е свързано с успеха на третата фаза на икономическия тест на проекта, който бе завършен в последния ден на януари, след което „Булгартрансгаз“ взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключването на споразумения с участниците в него.


Против газопровода са САЩ. Държавният секретар Майк Помпео публично призовава потенциалните участници да се откажат от „Турски поток“, за да избегнат руското влияние в енергийната сфера, отбелязва още ТАСС, цитирана от Фокус.

 

По-рано през деня стана ясно, че по жалба на "Атомeнергоремонт" в КЗК е спряно временно изграждането на газовата отсечка до Сърбия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща