Позицията на българското правителство за АЕЦ „Белене“ се е променила заради яснотата и сериозните оферти

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
349
article picture alt description

Позицията на държавата за АЕЦ „Белене“ се промени, защото сега имаме сериозни оферти и знаем детайли около строежа. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев във връзка с политиката на българското правителство за развитие на отношенията с Руската Федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

Премиерът Борисов обясни защо позициите на страната ни относно строежа на АЕЦ „Белене“ са се променяли през годините, като посочи, че е имало период, в който държавата се е отказала от строежа на централата, но сега обстановката е променена.

„Тогава не знаехме колко е ескалационния индекс, колко струва централата. Имахме огромни задължения е арбитражен съд в Париж. Нямахме подписан договор, за да знаем каква ще е цената и колко ще се оскъпи през времето. Затова бяхме против“, каза Борисов. Той припомни, че в момента са подадени 13 оферти и някои от тях действително заслужават внимание.

„Защото от една страна е държавната енергийна компания, а от другата южнокорейската и консорциум, който е сглобен от страна на „Росатом“, като ние през това време си платихме реакторите, спасихме 90 милиона (лева) лихви и на практика хипотезата сега е съвсем различна, отколкото беше преди по отношение на АЕЦ „Белене“, каза още Борисов.

Премиерът уточни също, че на практика огромният натиск и на САЩ, и на Европа, са  направили невъзможен проекта „Южен поток“ ."Огромни усилилия положихме, за да може да се сглоби така проекта. Така или иначе проектът стартира. За над милиард евро ще текат процесите", обясни Борисов. Той отново подчерта, че е по-добре този проект да бъде наричан "Балкански поток", тъй като в Европа думата "Балкан" се възприемала по-позитивно.
Единственият проблем, който имаме (с руската страна), е с лицензите на оръжейните заводи, смята премиерът.
 
Преди това отново в отговор на критиките  на същия депутат Борисов обясни, че не е по силите на България да работи за падането на санкциите срещу Русия. „Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите“, каза Борисов, отбелязвайки подобряване на отношенията между новия украински президент и Руската Федерация. „Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно, на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, заяви Борисов.

Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения, съобщи още премиерът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща