По 5000 на ден се регистрират като безработни

От началото на извънредното положение на 13 март до сега в бюрата по труда са предадени 61 646 заявления за работа, каза днес социалният министър Деница Сачева пред жуналисти

Икономика / България
3E news
559
article picture alt description

Средно на ден, като безработни се регистрират по 5000 души, а от началото на извънредното положение на 13 март досега в бюрата по труда са подадени 61 646 заявления за работа. Това обяви на пресконференция социалният министър Деница Сачева.

Сред подалите заявления са и 745 души, които са се завърнали от чужбина. Общо 31 041 души са поискали парично обезщетение, а на 15 504 вече са отпуснатите средно по 650 лева. Намерилите работа в периода са 9830.

Опашките пред бюрата по труда разгневиха чакащите

„Само за последните 20 работни дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления“, подчерта Сачева и припомни, че всички срокове се удължават автоматично.

Поради огромните опашки пред много бюра по труда има напрежение. Пред едно от столичните бюра във вторник се е наложило да се намеси полиция, за да въдвори ред. „Безработните за регистрация са толкова много, че не им стига един ден, за да успеят, а служителите са претоварени и някои от тях напускат“, обяви пред БНР заместник-председателят на Националния синдикат на административните служители „Подкрепа“ Кремена Атанасова.

От синдиката настояват да бъдат предприети допълнителни мерки за опазване на живота и здравето на служители в бюрата по труда, които работят ежедневно със стотици безработни. Искането е регистрацията на безработни да става по електронен път, като се приемат заявления онлайн, сканирани, без да се утежнява ситуацията с квалифициран електронен подпис или с ПИК от НОИ.

По повод напрежението пред бюрата по труда Деница Сачева съобщи, че „хората на терен и първа линия ще получат допълнителни възнаграждения. „Става въпрос за около 6100 души“, уточни социалният министър, но не съобщи каква сума в повече ще получи всеки.

Освен това, Сачава каза, че е разговаряла с вътрешния министър Младен Маринов и във всички областни градове ще бъдат изпратени допълнителни полицаи, които да помогнат за реда по време на опашките.

Къде има най-много безработни

Най-много хора се регистрират от секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. На второ място е търговия, а на трето – преработваща промишленост, хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия, пластмаси. Малко са регистриращите се от сектор транспорт.

Секторите, в които се намира работа

са свързаните с хранителни вериги, онлайн търговия и доставки, но също и охранителна дейност, социални дейности, рециклиране, каза в заключение социалният министър.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща