Петкова: Средствата, отпуснати в бюджета на ЕС са за извеждане на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“

Министърът на енергетиката определи като фалшиви и опасни новините, че България е договорила пари от ЕС за затваряне на атомната централа

Енергетика / България
3E news
822
article picture alt description

Сумата от 56 млн. евро, записана в бюджета на ЕС за АЕЦ „Козлодуй“ касае извеждането на малките блокове на централата (1 – 4 блок). Тези средства не са за затваряне на атомната централа. Това каза на специална пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, като определи появилите се новини по този повод, в частност за “затваряне на централата” като „фалшиви“ и “опасни”.

„Поводът за днешната пресконференция са появилите се през последните няколко  дни фалшиви новини в някои медии за това, че на последният съвет (Европейски съвет) премиерът Борисов се е съгласил с това едва ли не да се спрат от експлоатация 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, да бъде затворена цялата централа, а не само блокове от 1 до 4.

Тъй като това е една лъжа, спекулация и фалшива новина, която отгоре на всичко е свързана и с един от стратегическите ни обекти в нашата страна по отношение на енергетиката, считам да ви информирам следното: парите, които са отпуснати - 56 млн. евро са единствено и само за извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Финансирането се осъществява по целева програма на ЕС за подпомагане на извеждането от експлоатация (на атомни мощности) на държави членки (на ЕС). В нашата програма са Литва и Словакия. Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите членки, тъй като те са извели от експлоатация работещи блокове, тоест преди да изтече техният полезен срок на експлоатация.

Тези средства са единствено и само за извеждането от експлоатация на 1 до 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Средствата се определят след оценка на съответната държава членка. Ние сме направили тази оценка. Тя е приета, одобрена и ще влезе в програмния бюджет 2021г. -2027 г.

За тези, които имат къса памет и са забравили, искам само да припомня, че именно в двата кабинета на премиера Борисов (предходния и сегашния) успяхме успешно да изпълним проекта за удължаване срока на експлоатация на 5 и 6 блок с 30 години и по този начин гарантирахме енергийната сигурност на страната за десетилетия напред. Така че подобни фалшиви новини са изключително неприятни и бих казала – опасни“, заключи Петкова.

Припомняме, че за тези средства ДП РАО осведоми медиите още преди една година. 

Според документът за  европейския бюджет, за следващите 7 години, за нашата страна се предвиждат (над) 56 милиона евро за дейностите около закритите мощности в АЕЦ “Козлодуй” със съфинансиране от ЕС до 50 на сто. 

Оценката за извеждане от експлоатация на блокове 1 – 4 на АЕЦ „Козлодуй“ от 2007 г. е за 1 млрд. 357 млн. 714 евро и е за периода 2003 – 2030 г. Средствата са разпределени по извършване на девет дейности –от подготовка до управление на отработеното ядрено гориво. В тях влиза и изграждането на първи етап от Националното хранилище за радиоактивни отпадъци.

Финансирането до 2020 г. е осигурено както следва:  от Международен фонд „Козлодуй“ на стойност 808 млн. евро и национално финансиране – 458 млн.евро. То е разпределено по следния начин – от Фонд РАО – 95 млн.евро и  Фонд извеждане на ядрени съоръжения – 156 млн.евро. Другите средства са за работещите все още 5 и 6 блок на  АЕЦ „Козлодуй“.

 Според рамката, одобрена през 2017 г. (прави се на всеки 5 г.) се очертава недостиг от 91 млн.евро, но по регламент от 2021 г. до 2027 г. за България първоначално бяха предвидени 63 млн. евро от необходимите 91 млн. евро.

Срокът за извеждане на малките блокове на АЕЦ “Козлодуй” първоначално бе определен за 2037 г. Впоследствие европеските институции преразгледаха тази дата и намалиха срока за извеждане на блокове 1 – 4 до “кафява поляна” до 2030 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща