Петкова: България няма ангажимент да поиска нотификация от ЕК на настоящия етап от развитието по проекта за АЕЦ „Белене“

Енергетика / България
3E news
864
article picture alt description

България няма ангажимент на настоящия етап от развитието по проекта за АЕЦ „Белене“ да поиска нотификация от Европейската комисия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния съботен блок на Би Ти Ви.

Министърът определи “медийните изяви на определени лица”, като целящи да направят „внушения, които меко казано са неверни“.  

Изказването бе направено по повод вчерашната изява в сутрешния блок на същата телевизия на адв. Белянова и експерта Георги Касчиев. Белянова заяви, че две години техническият проект за АЕЦ „Белене“ не е внесен дори в АЯР, както и че това, което се прави обрича проекта да не се случи. В подкрепа на думите й и на необходимостта от нотификация се обяви и експертът Касчиев.

“Истината винаги е една. Всеки може да си говори каквото иска, но фактите и документите остават и те са най-важното и точно доказателство за това какво се е случило”, каза министър Петкова.

Енергийният министър се позова на договора за Евратом.

“Съгласно договора за Евратом всяка една страна член на ЕС, която възнамерява да изгради проект за ядрена енергия или която възнамерява да измени такъв проект е длъжна да нотифицира, тоест да уведоми Европейската комисия за това, което смята да направи. Такова уведомление съгласно чл. 42 от договора с Евратом държавата- членка трябва да направи не по-късно от 3 месеца преди да започнат първите работи по договори с доставчици или ако държавата-членка изгражда със собствен ресурс един такъв проект трябва да го направи 3 месеца преди същинската работа. Тоест, към настоящия момент, в който ние се намираме по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ не попадаме в нито една от тези хипотези. Тоест, ние нямаме задължението да уведомяваме ЕК, тъй като процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи. Може да приключи успешно, може да приключи неуспешно. Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът”, каза Петкова.

Министър Петкова се върна и назад във времето, за да направи пълно уточнение на фактите около проекта.

„Така през 2007 г., януари месец НЕК, тъй като тя е била инвеститор на проекта е уведомила ЕК за проект АЕЦ „Белене“. През месец декември 2007 г. ЕК е излязла с одобрение и е казала, че този проект изцяло съответства на европейските изисквания за ядрената енергия. След това, през 2012 г. този проект е спрян. Всички помним това. Всъщност процедурата е спряла дотам“, обясни Петкова, като припомни и действията по възобновяване на проекта от страна на Народното събрание и в частност за търсене на стратегически инвеститор.

„Тази процедура беше публикувана в официалният вестник на ЕС, за да е максимално публична и прозрачна и една седмица след това публикуване аз съм уведомила ЕК, без, подчертавам това да има задължителен характер, но след като тази процедура веднъж е нотифицирана и одобрена ние сме преценили, а и добре, че го направихме да уведомим ЕК какви действия сме предприели след 2012 г. „, каза още Петкова.

„Да поясним, защото тук се афишира в публичното пространство едно писмо, в което тази дама твърди, че е поставила въпроси и на които й е отговорено“, каза Петкова, като поясни, че не е наясно със зададените въпроси, но от отговорите става ясна и позицията на ЕК по отношение на нотификацията.

„При внимателен прочит на писмото може да се види, че много коректно отразява цялата ситуация (от страна на ЕК) и коренно се отличава от тезите на тези лица, които търсят определена медийна изява и целят да въведат в заблуждение българското общество.

Европейската комисия обсъжда няколко основни теми, пояснява на поставящата въпросите как стои въпроса с обществените поръчки, тъй като видно от отговора, става ясно за данни за нарушение на обществените поръчки. ЕК пояснява на подателя на сигнала, че тук изобщо не става дума за процедура по реда на обществените поръчки.

Другото по-важно нещо е свързано с т.нар. „нотификация“ по отношение на чл. 41 до чл. 43 по Договора за Евратом – уведомлението, което трябва да бъде направено. Европейската комисия разглежда въпроса в следния аспект. Тя казва така: ако решение № 250 от 2012 г. е спряло проекта, това означава, че старият проект е спрян и ще има нов проект. Ако този проект е нов, той трябва да бъде нотифициран отново.

След това, казва комисията, ако този проект няма извършен стрес тест след аварията във Фукушима, това трябва да бъде направено. Но, колегите, които са подали сигнала до ЕК не с а наясно с фактите такива каквито са.

Фактът е, че в изпълнение на решение на Народното събрание, Министерски съвет от юни 2018 г. отмени решение № 250 от 2012 г., с което е спрян проекта и това връща проекта в неговия статус преди датата на спирането. Това е важен елемент, който ще бъде съобщен на комисията (ЕК), ако се стигне до приключване на процедурата по успешен път”, каза Петкова.

Министърът уведоми, че проектът за АЕЦ “Белене” има направен и успешно издържан стрес тест (въведени след аварията в АЕЦ Фукушима) през 2011 г.

Министър Петкова изрази категорично несъгласие с твърдение на Цветан Цветанов (доскоро чен на ГЕРБ и предишен гост в студиото) за зависимост от Русия (чрез наши компании, като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени, цитат от книга, подарена на водещата). Цветанов по рано в разговора в студиото изказа тези твърдения, позовавайки се на доклад на енергийните експерти Иван Хиновски и Христо Казанджиев.

„Всички български граждани виждат какво се случва и могат да направят сами своя извод. Премиерът Борисов, вицепремиера Дончев, цялото правителство винаги сме защитавали единствено и само националния интерес на страната“, каза министърът, позовавайки се на проектите, които се осъществяват. За пореден път Петкова обясни, че „Балкански поток“ отговаря на всички европейски изисквания и благодарение на този проект „успяхме да запазим мястото на България на газовата карта на Европа“.

Министърът на енергетиката припомни също така, че интерконектора Гърция-България се осъществява благодарение на усилията на това правителство. Всичко, което правим е в защита на българските интереси. Как щяха да коментират тези енергийни експерти факта, ако продължението или разширението на газопреносната инфраструктура от т.нар. Турски поток, който се намира на територията на Турция. На територията на България се намира „Балкански поток“. Алтернативите бяха две: едната алтернатива беше продължението да мине през Гърция, другата – да мине през България. Ако беше минал през Гърция как щяхме да обясним на българските граждани, че България загуби всичко? Защото след построяването на „Турски поток“ целия транзит за Турция вече не минава през България. Това са 15 млрд.куб м газ годишно. Ние губим пари, губим стратегическо място. Трябваше ли да допуснем това?“, постави въпрос Петкова, като припомни и участието на държавата и в терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Министърът припомни по отношение на АЕЦ „Белене“ също така, че никога не се е говорило за този проект за има държавна гаранция. Тя се върна назад във времето с призив преди 4 години с призив да се помни,  че страната ни бе осъдена по делото НЕК-Атомстройекспорт и благодарение на преговорите с руската компания бяха спрени лихвите от 325 хил. лв. на ден. „90 млн. лв. ние успяхме да отвоюваме“, каза Петкова. Тя припомни и нещо, което също често се забравя – постигането на споразумение с руската страна по предявено от тях искане за дело срещу държавата (по споразумението за защита на инвестициите) за милиарди.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща