Пестициди са отровили рибата в р. Марица

Климат / България
3E news
514
article picture alt description

Пестициди са причинили отравянето на тонове риба в река Марица край Пловдив. Това съобщи Марин Маринов, директор на Дирекция „Мониторинг” към Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, на специална пресконференция, свикана от областния управител на Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Инцидентът е причинен от залпово изпускане на силно токсичните вещества в района на град Пазарджик, при вливането на река Пишманка в река Марица.

Анализът на първите водни проби изключва отравянето да е причинено от цианиди, арсен, живак и други токсични метали. „Веществата, които са причинили това замърсяване са от групата на пестицидите, като е възможно те да се смесени с определени индустриални замърсители”, каза Маринов и уточни, че този извод е направен като са взети предвид и данните от анализа на отпадъчни води. Той добави още, че тези два вида пестициди (хербициди и инсектициди) се използват за растителна защита и те са били полепнали по пластмасови съдове, които са били използвани за пренасянето им.
Анализите са направени от Регионалната лабораторията към Изпълнителната агенция на околната среда в Пловдив.
Маринов каза още, че пробите са взети от 19 пункта в региона на отравянето, а анализите включват 86 показатели.

Областният управител Дани Каназирева успокои, че в момента е възстановено нормалното състояние на водата, институциите са в непрекъснат контакт помежду си и няма никаква опасност за питейната вода на Пловдив. Остава ограничението за улов на риба и водопой на животни в района на инцидента. Вече се води следствие по случая.

Експертът Марин Маринов поясни, че към момента няма превишена концентрация в река Марица, след края на река Пишманка, при вливането и в Марица, в района на Стамболийски. По течението на реката, след сметището на Цалапица вече не е открита измряла риба.
Ще се проследят и резултатите от вторите проби, взети на 26 януари, както и резултатите от анализа на пробите от мъртвата риба. Те трябва да излязат до края на тази седмица.

Експертите са категорични, че досега не е имало подобно голямо количество измряла риба в река Марица и че причиненото е сериозно тежко екологично престъпление. Мониторингът ще продължи, като ежемесечно ще се вземат проби от реката. Тепърва ще бъде изчисляван и точният размер на щетите.

На пазарджишкото предприятие „Екоинвест“, причинило тежкото екопрестъпление, ще бъде наложена и глоба по Закона за екологичните щети, като глобата за това може да стигне до десетки хиляди лева, съобщиха още от Басейнова дирекция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща