Парламентът реши: Инсталациите за изгаряне на отпадъци ще минават задължителен ОВОС

Енергетика / България
3E news
736
article picture alt description

Инсталациите за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци ще минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Това приеха на първо четене депутатите в Народното събрание, като одобриха със 120 гласа "за" и 1 "въздържал се" промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ, предаде БТА.

Поправките предвиждат по-строги изисквания към всички дейности по изгаряне на опасни и неопасни отпадъци, включително и по отношение на експерименталните инсталации. Новите текстове гарантират, че всички инсталации, изгарящи отпадъци, независимо дали са опасни или неопасни, включително и при експериментално изгаряне ще преминават през задължителна процедура по ОВОС, посочват вносителите от ГЕРБ.

В момента се предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден, а за тези, които изгарят до 100 тона, се изисква преценка, поясни председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева /ГЕРБ/. Тя посочи, че до момента е имало десет процедури за преценка дали е необходима процедура по ОВОС и те са приключили със становище, че не е необходима такава. Искаме да гарантираме, че когато става въпрос за изгаряне на отпадъци, трябва да бъде приложена най-тежката процедура по закона - дълбок ОВОС, коментира Василева. По думите й това е очакването на обществото във връзка с притесненията от последните месеци.

Атанас Костадинов /"БСП за България"/ изрази принципната подкрепа на БСП за предложението на ГЕРБ. Той обаче коментира, че измененията затягат законодателството по отношение на превантивния контрол, но България има проблеми с реалния контрол. Костадинов призова промените да не важат само за нови инсталации.

Ерджан Ебатин /ДПС/ също потвърди, че ДПС ще подкрепи предложенията за затягане на контрола върху определени инвестиционни намерения. Според него трябва да има изпреварващ контрол преди да се стигне до проблемни ситуации. Джевдет Чакъров /ДПС/ подчерта, че и сегадействащите инсталации за изгаряне трябва да бъдат приведени в съответствие с изискванията, най-вече относно филтрирането на вредни емисии. Той призова за строг контрол на вноса още на границата, на морските пристанища. Той поиска и регистър на всички горивни инсталации и най-вече по отношение на филтриращите елементи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща