Пандемията от COVID-19 ще засегне 2,7 млрд. трудоспособни хора в света

Икономика / България
3E news
581
article picture alt description

Пълното или частично спиране на работата на компании заради пандемията от коронавирус ще засегне 2,7 милиарда трудоспособни хора в цял свят, т.е. 81% от световната работна сила, съобщи Международната организация по труда /МОТ/, информира БГНЕС. Много страни започнаха да предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса, включително комендантски час, затваряне на границите, спиране на учебните занятия. Всички това удари по бизнеса и увеличи нивото на безработицата.

В условията на пандемия част от компаниите са принудени да прекратят своята дейност, а други – да преразгледат своя работен график. Увеличението на безработицата в света през 2020 г. ще зависи преди всичко от това как ще се развие пандемията в бъдеще и какви мерки ще бъдат предприети за нейното ограничаване, заявиха от МОТ, цитирана от Анадолската агенция.

Негативните последици от пандемията ще бъдат почувствани от 2,7 милиарда от 3,3 милиарда трудоспособни хора по целия свят, което се равнява на 81% от работната сила, подчертават от МОТ.

Кризата, свързана с пандемията COVID-19 ще доведе до съкращаване на работните часове по целия свят през второто тримесечие на 2020 г. Съществени съкращения се очакват в арабските държави, Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион. Най-малко икономическите последици ще се отразят на секторите образование, здравеопазване, социални услуги, обществени услуги, отбрана и инфраструктура.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща