Оптимистична прогноза от вицепремиер: Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни

Прогнозата е на Томислав Дончев, който я обоснова с опита на азиатските държави

Икономика / България
3E news
642
article picture alt description

Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни. Но след тази пандемия светът ще е различен. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия вицеприемиерът Томислав Дончев. Оптимистичната си прогноза той обоснова с опита на азиатските държави. От там идват сигнали, че пандемията намалява или сред три месеца започва драстично да спада броят на заразените. „Дали азиатският опит е приложим в Европа, е отворен въпрос“, допълни Дончев.

Той обясни, че се следи какво се случва в другите страни, научни публикации и анализи на учените, за да се отговори на главния въпрос колко са заразените, колко са починалите за какъв период от време. „Ако разписаните мерки за карантинирането не бъдат спазвани, тогава каква е ползата от тях“, така Дончев обясни ефекта от всички мерки, които се вземат.

Намаляване товара върху здравната система

Той подчерта, че правителството прави всичко възможно да се намали товара върху здравната система, защото както показва опитът в Италия и Испания, взривното увеличаване на болните няма да може да бъде поето от здравната система и тя не може да им даде шанс за живот. „Надяваме се да удряме отгоре пика и да даваме повече шанс на учените, които търсят лекарство и ваксина за справяне с пандемията“, посочи Дончев. Според него, големият проблем не са болничните легла, няма да се усети недостиг на болнични легла, защото в полеви лечебни заведения могат да се превърнат още десетки помещения у нас, вкл. и спортни зали. "От гледна точка на легла и оборудване мисля, че ще се справим. Това, което би било проблем в тежка ситуация, е липсата на медицински персонал", подчерта Дончев.

„Държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от здравната криза“, обобщи Томислав Дончев. Той не се нае да прогнозира дали ще се наложи удължаване на извънредното положение, но каза, че ако се наложи, правителството няма да се поколебае да вземе още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. „По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, категоричен бе Дончев. Той поясни, че е възможно да се въведе излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър.

Електронна приложение ще открива бързо заразени от COVID-19

Той каза още, че в рамките на седмица бъде достъпна електронна система за гражданите, през която хората ще могат да проверяват дали са били в контакт с болен от COVID-19. „Хората биха могли чрез тази система да уведомят, че ще излизат за деня, например с приложение на мобилния телефон. В четвъртък ще представим системата на потребителите, а по-тежките мерки са готови на хартия, просто не са препоръчани в момента, уточни Дончев.

По неговите думи, от десетина дни се разработва електронна система, която вече се ползва от полицията и от служителите на регионалните здравни инспекции, която позволява да се автоматизират процесите на свързване, търсене на карантинирани, заразни и т.н. „В четвъртък ще представим системата на потребителите, а по-тежките мерки са готови на хартия, просто не са препоръчани в момента“, уточни Дончев.

Схемата 60/40 ще даде шанс на работодателя да не изпраща работниците си на борсата

Той коментира и мярката, според която в продължение на три месеца държавата ще изплаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании.

„Трудно е да се предвиди колко фирми ще се възползват. Но тези наши действия имат за цел да дадат шанс на работодателя да не изпраща работниците си на борсата”, посочи Дончев и добави, че някои малки бизнеси може впоследствие да се рестартират, но за големите това ще е трудно.

"Спектърът от мерки за бизнеса ще бъде увеличаван. Мислим да стигнем до всяка група от засегнатите. Мярката 60/40 има за цел да помогне на работодателя да преодолее няколкото тежки месеци. Не искаме масови фалити, ще има достъп до безлихвено кредитиране и други мерки", увери Дончев.

В заключение той каза: „Държавата не може да плати наема и заплатата на всеки, но ще се опита да облекчи последиците от кризата.“

Още за мерките на правителството:

Кои са фирмите, които получават финансова подкрепа от правителството по схемата 60 към 40?

Агенция по заетостта вече приема заявления от работодателите по схемата за подкрепа 60/40

На първо време правителството ще търси нови 4,2 млрд. лева финансиране

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща