Одобрени са условията за членство на страната ни в Международната асоциация за развитие

Икономика / България
3E news
396
article picture alt description

Правителството одобри условията за членство на страната ни в Международната асоциация за развитие (MAP) и упълномощи министъра на финансите да потвърди пред Асоциацията тяхното приемане. В изпълнение на РМС № 570 от 03.10.2019 г., с писмо на министъра на финансите от 11.10.2019 г., беше заявено желанието на България за членство в MAP. В отговор Асоциацията представи параметри и условия по отношение на допустимите записвания в институцията и свързаните с тях права на глас, които се базират на условия за член на MAP по Част II от Учредителния договор на Асоциацията, а именно за страни със средни и ниски доходи, като те трябва да се потвърдят от българската страна.

MAP е създадена през 1960 г. и е единствената от петте организации от Групата на Световната банка, в която към момента България не членува. Асоциацията допълва дейността на Международната банка за възстановяване и развитие, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, а също така се ангажира с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи.

Членство в MAP ще даде възможност на страната ни за проява на глобална солидарност и участие в справянето с едни от най-значимите проблеми в най-бедните страни. Потенциално включване на България в бъдещи захранвания на MAP е свързано с перспектива за дългосрочен финансов ангажимент, но едно бъдещо участие с принос на контрибутор би дало на страната право на изразяване на самостоятелни позиции, защита на интереси, разпознаваемост и глас по проблемите в многостранната общност. Записванията и приноса в MAP се отчитат като официална помощ за развитие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща