„Овергаз“ се е присъединил към иска на PGNiG във връзка с решението на ЕК по делото за „Газпром“

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
943
article picture alt description

Българският частен газов оператор Overgas Inc се е присъединил към съдебния иск на полския газов оператор PGNiG, в който се оспорва решението на Европейската комисия по антимонополното дело срещу „Газпром“, се казва в съобщение на полската компания.


„На 28 февруари 2019 г. Съдът на ЕС информира PGNiG, че към жалбата по решението на Европейската комисия от страна на PGNiG се е присъединила също и компанията Overgas Inc., занимаваща се с  дистрибуция и продажба на газ на българския пазар“, се казва в съобщението.

 

През октомври полската нефтогазова компания  PGNiG  обжалва решението на Европейската комисия по антимонополното дело с „Газпром“. Представител на ЕК е казал за РИА Новости, че Европейската комисия ще защити в съда решението си по това дело.


Европейската комисия през 2012 г. инициира антимонополно разследване по отношение на дейността на „Газпром“ в редица страни от Европейския съюз. В рамките на това село ЕК повдигна към руския холдинг през 2015 г. официално обвинение в нарушения в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.


След продължителен диалог, през месец май 2018 г. ЕК завърши разследването без глоби за „Газпром“, но наложи на руската компания редица задължения по дейността й в определени страна от Централна и Източна Европа при нарушенията, на които може да бъдат въведени санкции в размер до 10 % от глобалния оборот на компанията. В частност, „Газпром“ трябва да свали пречките по трансграничната препродажба на газ в Централна и Източна Европа. 

 

Официалното съобщение на PGNiG: http://en.pgnig.pl/news/-/news-list/id/pgnig-s-statement-concerning-the-decision-of-the-governments-of-poland-and-lithuania/newsGroupId/1910852

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща