Община Лом ще укрепва свлачища със средства по ОПОС

Климат / България
Маринела Арабаджиева
725
article picture alt description

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Лом Пенка Пенкова подписаха договор за укрепване на свлачища със средства от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. С изпълнението на проекта ще се предотвратят свлачищни процеси върху площ от 18 хектара и ще се повиши защитата на живота и здравето на над 2000 души.

Дейностите предвиждат превантивни мерки за подобряване сигурността на населеното място, в т.ч. опазване жилищни, стопански, производствени сгради, земеделски площи, улици, водопроводи и друга техническа инфраструктура. По проекта ще бъдат изпълнени строителни работи за понижаване нивото на подпочвените води, за разширяване съществуващата мониторинговата система, както и изграждане на подпорна стена по бреговата линия на квартал Боруна в Лом.

Общият размер на инвестицията е 8,5 млн. лв., осигурени изцяло от ОПОС 2014-2020 г.“. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

С дейностите по проекта ще се подпомогне изпълнението на Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата, според която предприемането на превантивни мерки е от първостепенно значение за опазване на човешкия живот и здраве и за преодоляване на тежки материални загуби от активизирането на свлачища.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща