Ново задължение към търговските вериги може да вдигне цените за потребителите

Икономика / България
3E news
786
article picture alt description

Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки, които да заемат поне половината от търговската им площ - съобщават браншови организации в земеделието, до които проектът е изпратен за съгласуване. Основни групи храни, след които млечни и месни продукти, свежи плодове и зеленчуци и консерви, произведени на територията на България, трябва задължително да се продават в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.

Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин или до 200 километра от областния център. А продукцията не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното съгласие на производителя, предаде БНР.

Това е посочено в проектодокумента. Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление с постановление на Министерски съвет и да остане в сила до края на тази година.

Подобни предложения са правени преди години, но не получиха подкрепа. Сега идеята е в условия на криза да бъдат подпомогнати българските производители.

По повод на предложението от Сдружението за модерна търговия излезе с позиция, в която се казва, че подобна мярка ще убие конкуренцията.То смята, че проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени щели да доведат до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – за българските потребители, търговците на дребно и за самите български производители.

"Предвидените мерки забраняват утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени, благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качеството. В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество", е становището на сдружението.

И още - "Проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща