НЕК: Интересът на инвеститорите да бъде зачетен при преговори за дългосрочните договори в енергетиката

За това призова Националната енергийна камара в отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на финансите Владислав Горанов

Икономика / България
3E news
971
article picture alt description

Националната енергийна камара очаква, че легитимният интерес на инвеститорите ще бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор. Това обявяват от организацията на енергийните компании в отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на финансите Владислав Горанов. Поводът е Решението на Министерски съвет от 11 септември 2019 г., с което дава мандат на тримата министри да водят преговори за предсрочно прекратяване на договора за изкупуване на електроенергия на КонтурГлобал Марица Изток 3 АД. Поради важността на въпроса публикуваме цялото писмо без редакция:

Уважаеми г-н Дончев,

Уважаема г-жо Петкова, 

Уважаеми г-н Горанов,
 
Обръщаме се към вас във връзка с решението на Министерски съвет, с което се дава мандат на трима членове на кабинета да договорят прекратяването на споразумението за изкупуване на електроенергия на КонтурГлобал Марица Изток 3 АД.  
 
Ръководена от принципите си, Националната енергийна камара очаква, че легитимният интерес на инвеститорите ще бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор.
 
Също така очакваме, че политиките, насочени към дългосрочна сигурност на доставките и стабилност на електроенергийната системата чрез оптимално използване на местни енергийни източници, при съблюдаване на екологичните изисквания, ще продължат да се прилагат. Устойчивата работа на стратегически централи е от полза за българските потребители, както и за регионалната и националната икономика.
 
Уверяваме ви, че продължаваме да подкрепяме усилията за либерализация на енергийния пазар чрез осигуряване на устойчива среда за всички участници. 

Отвореното писмо е поодписано от съпредседателите на УС Национална енергийна камара Робърт Дик и Оливие Маркет.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща