Националните счетоводни стандарти по отношение на лизинга се променят

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
485
article picture alt description

Правителството одобри изменение и допълнение на Националните счетоводни стандарти, приети с ПМС №46 от 21.03.2005 г., като направената промяна е в Счетоводен стандарт 17 – Лизинг.

Измененията са във връзка с направените допълнения в Закона за корпоративното подоходно облагане, който е обнародван в „Държавен вестник“, бр. 98 от 2018 г. , се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

 

Съгласно новите разпоредби за данъчни цели се признават разходите и приходите, възникнали в резултат на сключени договори за експлоатационен (оперативен) лизинг и определени съгласно правилата на Счетоводен стандарт 17 - Лизинг. В тази връзка е направено прецизиране на текстовете на Счетоводен стандарт 17 - Лизинг с цел по-ясно и категорично определяне на счетоводните приходи и разходи при отчитането на експлоатационните договори за лизинг, както и това отчитане да е разпределено равномерно на линейна база за целия период на договора, независимо от факта, че сключените договори може да поставят различни условия за плащане на лизинговите вноски.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща