Най-рано след 4 години може да започнат доставките на изтребители F-16

Икономика / България
Георги Велев
675
article picture alt description

Директорът кампанията на „Локхийд Мартин“ за F-16 в България Джим Робинсън представи преди ден в Пловдив характеристиките на изтребителя, който може би ще влезе на въоръжение в българските Военновъздушни сили, ако правителствата на България и САЩ успеят да постигнат окончателна договореност до юли тази година. Реално това може да стане най-рано след 4 години, тъй като в момента се създава производствена база в Грийнвил в Южна Каролина, която първо трябва да изработи 16 самолета от този тип по поръчка на Бахрейн, 14 – за Словакия. Едва тогава може да се пристъпи към българската поръчка от 8 изтребителя, обясниха от компанията, цитирани от БГНЕС.

Джим Робинсън представи машината като “най-модерният реактивен изтребител с един двигател в света”, апри който има две нововъведения спрямо познатите вече F-22 и F-35. Първата е единствената засега в света система за превенция от разбиване в земята в случай, че пилотът загуби съзнание за кратко време.

Пред медиите бяха демонстрирани не само графики на възможните ситуации, в които самолет приближава опасно земя, вода и скали, но и автентичен запис от кабината в един от осемте случая, в които тази система вече е спасила живота на пилота, а и самолета. Тя отчита не само промяната във височината, но и реалното отсъствие на човешкия фактор и променя курса на самолета дори при високоскоростно пикиране към земята така, че той да се издигне на безопасна височина, да се изравни и да е стабилен до момента, когато пилотът отново поеме управлението.

Този модел има радарната система, която може да проследява едновременно до 20 въздушни и наземни цели денем и нощем, а автоматиката подбира най-подходящото оръжие за поразяването им, включително “снайперско” прицелване.

Обучението на пилотите на този самолет ще бъде девет месеца в САЩ, за управление и още три месеца, в които те ще бъдат подготвяни за инструктори. В цената на самолетите влиза и въоръжението, а успоредно ще бъде открита сметка за въоръжение на България, която може да купува боеприпаси от там или от аналогични изделия, производство на страните от НАТО.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща