Министерство на икономиката ще прави нов конкурентен закон за горивата

Икономическото министерство хареса анализа на КЗК по Закона за горивата, но не съвсем

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
1204
article picture alt description

На следващото заседание на Консултативния съвет ще бъде разгледан и нов проект на Закона за горивата. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с анализа на КЗК за сектор "Горива".  Той определи  анализът на КЗК  като обективен. В същото време Караниколов се ангажира със създаване на конкурентен закон. Припомняме, че споровете от Закона за горивата в сила от януари тече ожесточен дебат вече две години. Целта е изчистване на сивия сектор. За да заработи законът обаче трябва да влезе в сила и съпътстващата наредба, но по този въпрос след многочасово заседание депутатите отвориха вратичка за икономическото министерство. Така че съдбата на наредбата остава неясна.

„Становището на КЗК е обективно, но то разглежда сектора от гледна точка на всички законови норми. Това е цялото законодателство“, коментира той. „Текст по текст с участието на КЗК ще изчистим детайлите, за да създадем конкурентен закон. Или той да бъде изменен така, че да бъде конкурентен“, заяви Емил Караниколов.

„Притеснява ме, че КЗК казва, че чрез нормативната база не се създава конкурентна среда. Казва, че дори при евентуално действие на закона може да се създаде монополно и господстващо положение на пазара, което е недопустимо, за който и да е сектор“, коментира икономическият министър. На въпросът, как ще коментира предложението на КЗК да има държавни складове за горива, Караниколов заяви, че ако има такива, то те трябва да са към Държавен резерв.

„Ако има такива складове, те трябва да бъдат към Държавния резерв. Трябва да видим какъв е интересът към това от представителите на сектора“, каза той.

В отговор на въпрос как гледа на препоръката на Комисията да има данъчна амнистия за търговците от сивия сектор, министърът заяви, че „Относно данъчната амнистия, в определени държави и случаи е ползвана, но трябва да се анализира как ще повлияе на фиска“. „Към момента никой не си е признал, че е в сивия сектор. КЗК са направили анализ, но трябва да кажат, че има констатации, че някой е в сивия сектор“, посочи Емил Караниколов.

„Целта е да имаме конкурентен закон, а не да създаваме нормативни пречки към бизнеса“, обърна внимание министърът. Той поясни, че анализът на КЗК и разглеждането на новите изменения в Закона за горивата, няма да отложат влизането в сила на Наредбата към сега действащия закон. „В Министерството на икономиката продължават да идват предложения само и единствено по закона, коментари по наредбата няма“, каза още министърът.


От Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива предадоха на икономическия министър своите виждания за изменения в Закона за горивата, за да може той да инициира законодателни промени. Говорителят на асоциацията Симо Симов се похвали с възможността за диалог с икономическото ведомство. В частност той обясни, че предишното Национално сдружение вече е прераснало в Асоциация. По думите на Симов предлаганите от тях изменения към сега действащия Закон за горивата са изготвени от специалисти и адвокати и ще дадат възможност на пазара да останат повече играчи, както и да се осигури по-голяма конкуренция. „Готови сме да участваме в работна група“, заяви още Симов.


„Заставаме зад идеята да има регистрация в бранша, законът да бори сивата икономика. Създадохме по-приемливи условия за регистрация“, обясни още той. В предложенията за изменения се запазва условието за уставен капитал от 20 хил. лв., но без банкови гаранции. „Законът трябва да контролира вноса и износа, освен вътрешния пазар. По-големите гаранции и капитал останаха да се отнасят само за фирмите, които се занимават с производство, внос и износ“, каза той, като допълни, че за търговците на вътрешния пазар са запазени по-приемливи гаранции. Така например, според него банковите гаранции и капитал за дистрибуция за вътрешният пазар са намалени на 100 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща